Wykonanie

Wielkanoc coraz bliżej. Czas szybko mija i możemy już pomyśleć o przygotowaniu
mięs i
wędlin na nasz świąteczny stół. Nastawiłam już
schab suszony z pończochy, który wymaga dłuższego czasu obróbki. Natomiast dzisiejsza propozycja może być przyrządzona na kilka dni przed Świętami.Przepis na ten
schab powstał z modyfikacji przepisu na
wędlinę gotowaną 2
razy po 5 minut. Zanim jednak
mięso było ugotowane najpierw marynowało się w mieszance przypraw w połączeniu z niewielką ilością
soli peklowej. To dzięki niej i
przyprawom nasza
wędlina jest różowa i soczysta.

Gotowane
mięso można podać z
sosem tatarskim lub piklami. Obie formy sprawdziłam, a z czym je podacie? Wybór należy do Was:-)

Składniki:1,5 kg
schabu w jednym kawałku,Marynata:1/3 szkl.
soli + 0,5 łyżeczki
soli peklowej,1 łyżeczka zmielonego
czarnego pieprzu,3 łyżki suszonego
majeranku,1 łyżka
tymianku suszonego,1 łyżka
czerwonej papryki słodkiej,1 łyżka
cukru,4-6 ząbków
czosnku (przeciśniętych przez praskę),(
mieszanka przypraw może być dowolna, kierujemy się własnymi upodobaniami),dodatkowo na zalewę:2 litry
wody,2
liście laurowe,2 ziarna
ziela angielskiego,1 łyżka
soli,2 łyżki
majonezu. na pikle:1
cukinia,1
marchewka,2 szklanki
wody,0, 5 szklanki
octu,5-7 łyżek
cukru,
sól,1-2
listki laurowe,3 ziarenka
ziela angielskiego,1
papryczka chilli,kilka ziaren
gorczycy białej,kilka ziaren
kolendry.Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy marynatą. Odstawiamy do lodówki na 24-36h. Po tym czasie przygotowujemy zalawę z
przyprawami i
majonezem. Najlepiej na kilka godzin przed wyciągnięciem
mięsa z marynaty. Całość zagotować i wystudzić. Rano do zimnej zalewy włożyć
mięso. Doprowadzić do wrzenia i pogotować 5 minut. I w takim stanie zostawić
mięso w garnku do wystudzenia (najczęściej całe 24 h). Rano powtórzyć czynność, znów doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Odstawić do ostudzenia. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjąć
mięso.Składniki zalewy do pikli gotować kilka minut, doprawić.
Cukinię i
marchewkę pokroić nożykiem do warzyw w cienkie plasterki wzdłuż. Wrzucić do przestudzonej zalewy. Odstawić na kilka godzin.