Wykonanie
Kolejną moją zimową
sałatką jest ta: z zielonej
cukinii,
czerwonej papryki, z dużą ilością
czosnku. Pyszna!
Proporcje :2 kg niewielkich zielonych
cukinii0,5 kg słodkiej
czerwonej papryki1 główka
czosnkuZalewa :4 szklanki
wody3/4 szklanki
octu 10%8 ziaren
ziela angielskiego1 łyżka nasion
gorczycy1 łyżka nasion
kolendry5
liści laurowych1 pełna łyżka
soli4 łyżki
cukruPrzygotowanie :Umyte
cukinie (ze skórką) kroję wzdłuż na pół, a
potem w plasterki grubości do pół cm.
Papryki (bez gniazd nasiennych) kroję w niewielką kostkę, obrany
czosnek siekam w plasterki. Wszystko mieszam w misce, po czym wypełniam szczelnie słoiki. Przygotowuję zalewę: zagotowuję
wodę z
cukrem,
solą,
zielem angielskim, liśćmi laurowymi,
gorczycą i
kolendrą. Gdy się zagotuje wyłączam ogień i dolewam
ocet. Warto zalewy po prostu spróbować, ma
mieć intensywny, zbalansowany smak. Mieszam dokładnie i odstawiam zalewę do ostudzenia. Chłodną zalewam słoiki, dokładnie je zakręcam i pasteryzuję 5 minut od zagotowania.Przepis autorski.