ßßß
Składniki na 5 średnich słoików:1,5 kg papryki czerwonejszklanka octu2 szklanki wody3 ząbki czosnku10 ziaren ziela angielskiego15 ziaren pieprzugorczycakolendrałyżeczka soliłyżka cukruStrąki papryki myjemy, kroimy na ćwiartki, oczyszczamy z nasion. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy 3-5 minut. Odcedzamy na durszlaku i hartujemy zimną wodą. Przygotowujemy zalewę – gotujemy ocet z wodą i przyprawami. W międzyczasie układamy papryki w wyparzonych słoikach (ja używam do tego programu Aquasteam w zmywarce). Do każdego słoika wkładamy po połówce czosnku. Zalewamy słoiki wrzącą zalewą (pilnując aby znalazły się w każdym przyprawy), szybko zakręcamy i pasteryzujemy w garnku wyłożonym papierem. Ja nie używam gazet, bo po pierwsze ich nie mama po drugie brudzą słoikiStosuję papier do drukarki. Można użyć też np. pakowego. Pasteryzujemy 5 minut od momentu zagotowania wody. Posłuchałam tutaj rady mojej teściowej, aby nie pasteryzować zbyt długo, albowiem papryka będzie zbyt miękka. I miała rację – po takiej krótkiej pasteryzacja papryka jest w sam raz – twarda ale zarazem sprężysta – znakomita. Tylko tak jak napisałam zalewa jest mocno octowa, więc jak wolicie delikatniejsze pikle poczekajcie na mój kolejny przepis na paprykę marynowaną, tym razem z cebuląPróbować można po ok. 2 tygodniach od momentu przygotowania słoików.Przepis dodaję do akcji Przetwory 2011, Paprykujemy 2 oraz mojej Warzywa psiankowate.