Wykonanie
Około 3 tygodni temu zrobiłam swoją pierwszą w życiu
paprykę marynowaną. Skorzystałam z przepisu Zofii Zawistowskiej z książki Warzywa w kuchni i spiżarni.
Składniki na 5 średnich słoików:1,5 kg
papryki czerwonejszklanka
octu2 szklanki
wody3 ząbki
czosnku10 ziaren
ziela angielskiego15 ziaren
pieprzugorczycakolendrałyżeczka
soliłyżka
cukruStrąki papryki myjemy, kroimy na ćwiartki, oczyszczamy z nasion. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy 3-5 minut. Odcedzamy na durszlaku i hartujemy zimną
wodą. Przygotowujemy zalewę – gotujemy
ocet z
wodą i
przyprawami. W międzyczasie układamy
papryki w wyparzonych słoikach (ja używam do tego programu Aquasteam w zmywarce). Do każdego słoika wkładamy po połówce
czosnku. Zalewamy słoiki wrzącą zalewą (pilnując aby znalazły się w każdym
przyprawy), szybko zakręcamy i pasteryzujemy w garnku wyłożonym papierem. Ja nie używam gazet, bo po pierwsze ich nie mama po drugie brudzą słoikiStosuję papier do drukarki. Można użyć też np. pakowego. Pasteryzujemy 5 minut od momentu zagotowania
wody. Posłuchałam tutaj rady mojej teściowej, aby nie pasteryzować zbyt długo, albowiem
papryka będzie zbyt miękka. I miała rację – po takiej krótkiej pasteryzacja
papryka jest w sam raz – twarda ale zarazem sprężysta – znakomita. Tylko tak jak napisałam zalewa jest mocno octowa, więc jak wolicie delikatniejsze pikle poczekajcie na mój kolejny przepis na
paprykę marynowaną, tym razem z
cebuląPróbować można po ok. 2 tygodniach od momentu przygotowania słoików.Przepis dodaję do akcji
Przetwory 2011, Paprykujemy 2 oraz mojej Warzywa psiankowate.