Wykonanie
Jeśli
cukinia obrodziła nadzwyczajnie i zastanawiasz się co począć z nadmiarem, po prostu ją zamarynuj. Gdy jej nie rozgotujesz podczas pasteryzacji będziesz się cieszyć zimą chrupiacą , smaczną
cukinią. To wyśmienita przekąska, będzie również świetnym dodatkiem do zimowych sałatek. Marynowanie i kiszenie
ogórków jest bardzo popularne,
cukinii już nie koniecznie . Porównywanie jednak
cukinii z
ogórkami właściwie nie ma sensu, bo
cukinia pod względem wartości odżywczych i zdrowotnych "bije
ogórka na głowę". Szczególnie zielona skórka
cukinii to kopalnia: luteiny i zeaksantyny, które
stoją na straży naszych zdrowych oczu. Należy pamiętać, by
cukinię jeść zawsze z zielona skórką. Gdy skóra jest już twarda i nie nadaje się do jedzenia to najczęściej cała
cukinia nadaje się już tylko na kompost. Dla urozmaicenia i na próbę dodałam do każdego słoiczka
czerwona paprykę. I
cukinia i
czerwona papryka są doskonałe. Bardzo polecam
Składniki na 5 słoików a 750 ml:6-7 sztuk
cukinii dł.około 22-25 cm2-3
czerwone papryki1,5 l
wody200 ml
octu 20%3 pełne łyżeczki
soli6 łyżek
cukruprzyprawy na 1 słoik: 1/2 łyżeczki
gorczycy, mały
listek laurowy, 2-3
ziela angielskie, 2-3 ziarenka
pieprzu, 1-2 ząbki
czosnkuWykonanie:
paprykę czerwoną dokładnie umyć i całe strąki włożyć do wrzącej
wody, gotować 3-4 minuty. Odcedzoną
paprykę przelać zimną
wodą. Odkroić piętki z ogonkiem, usunąć nasiona, przekroić na 4 części. Zdjąć z
papryki skórkę. Z obgotownej
papryki skórkę zdejmuje się bardzo łatwoprzygotować zalewę. Zagotować odmierzoną ilość
wody z dodatkiem 6 łyżek
cukru i 3 łyżeczkami
soli. Dodać
ocet. Odstwić do przestudzenia
cukinię umyć, odkroić piętki i przyciąć na długość słoika. Przekroić wzdłuż na 4 części, następnie każdą z 4 części jeszcze raz na pół. Wyciąć nożykiem lub wydrążyć łyżeczką białą gąbczastą część z zalążkami nasionwyparzyć słoiki wraz z nakrętkamido każdego słoja włożyć po ząbku
czosnku, kilka ziaren
pieprzu i
ziela angielskiego oraz
liść laurowy. Nakładać przygotowane słupki z
cukinii na przemian z
paprykąprzestudzoną, letnią zalewą zalać
cukinie. Wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem krawędź słoika i nakrętkę, mocno zakręcić.duży garnek wyłożyć podwójną warstwą papierowego ręcznika i wstawić słoje do pasteryzacji tak, by się ze sobą nie stykały. Nalać zimnej
wody tak by sięgała do 3/4 wysokości słoika i postawić na ogniu. Od momentu zagotowania na lekko pyrkajacym ogniu pasteryzować słoiki 10-15 minut.ŻYCZĘ UDANYCH
PRZETWORÓW :-)