Wykonanie

Świąteczne potrawy są u nas w domu tradycyjne. Domownicy nie dopuszczają wprowadzania zmian;-) Jednak czasami uda mi się przemycić jakąś nowość.I ta serowa terrina z
pstrąga z dodatkiem pasty kawiorowej może być jedną z propozycji na wigilijny stół. Bardzo delikatna, mimo
chrzanowego posmaku, dobrze się komponuje z octowymi piklami. Myślę, że przypadnie Wam do gustu moja propozycja.

Pikle z
cukinii i
marchewki można podać również do
mięs lub kanapek i można je przygotować bardzo szybko, a urozmaicą każdy posiłek.

Składniki:100 g wędzonego
pstrąga,2
serki kozie naturalne Merci Chef! ( lub jeden dodać
serek kozi, a jeden
twarogowy chrzanowy),
chrzan do smaku,2 łyżki pasty kawiorowej,
sok z cytryny,
sól,
biały pieprz,2 łyżeczki
żelatyny,1/3 szkl.
wody,pęczek
koperku, na pikle:1
cukinia,1
marchewka,2 szklanki
wody,0, 5 szklanki
octu,5-7 łyżek
cukru,
sól,1-2
listki laurowe,3 ziarenka
ziela angielskiego,1
papryczka chilli,kilka ziaren
gorczycy białej,kilka ziaren
kolendry.Przygotowanie:Składniki zalewy do pikli gotować kilka minut, doprawić.
Cukinię i
marchewkę pokroić nożykiem do warzyw w cienkie plasterki wzdłuż. Wrzucić do przestudzonej zalewy. Odstawić na kilka godzin.Połączyć w malakserze
serki,
chrzan,
pstrąga, pastę
kawiorową. Dodać posiekany
koperek. Doprawić
pieprzem białym,
sokiem z cytryny i
chrzanem.
Żelatynę zalać gorącą
wodą, wystudzić, ale na tyle, żeby gęstniała ale nie stężała. Wlać ją do malaksera, do masy, powoli wymieszać. Naczynie wyłożyć folią spożywczą, tak , żeby boki wystawały. Wlać masę, na wierzchu położyć
pumpernikiel. Przykryć szczelnie folią i wstawić do lodówki na minimum 2h ( a najlepiej na całą noc). Na drugi dzień wyłożyć z pojemnika terrinę, pokroić w plastry, podawać z piklami z
cukinii i
marchewki. Ozdobić
koperkiem.

Przepis zrobiony na potrzeby konkursu z
serami Merci Chef!