ßßß
Świąteczne potrawy są u nas w domu tradycyjne. Domownicy nie dopuszczają wprowadzania zmian;-) Jednak czasami uda mi się przemycić jakąś nowość.I ta serowa terrina z pstrąga z dodatkiem pasty kawiorowej może być jedną z propozycji na wigilijny stół. Bardzo delikatna, mimo chrzanowego posmaku, dobrze się komponuje z octowymi piklami. Myślę, że przypadnie Wam do gustu moja propozycja.
Pikle z cukinii i marchewki można podać również do mięs lub kanapek i można je przygotować bardzo szybko, a urozmaicą każdy posiłek.
Składniki:100 g wędzonego pstrąga,2 serki kozie naturalne Merci Chef! ( lub jeden dodać serek kozi, a jeden twarogowy chrzanowy),chrzan do smaku,2 łyżki pasty kawiorowej,sok z cytryny,sól,biały pieprz,2 łyżeczki żelatyny,1/3 szkl. wody,pęczek koperku, na pikle:1 cukinia,1 marchewka,2 szklanki wody,0, 5 szklanki octu,5-7 łyżek cukru,sól,1-2 listki laurowe,3 ziarenka ziela angielskiego,1 papryczka chilli,kilka ziaren gorczycy białej,kilka ziaren kolendry.Przygotowanie:Składniki zalewy do pikli gotować kilka minut, doprawić. Cukinię i marchewkę pokroić nożykiem do warzyw w cienkie plasterki wzdłuż. Wrzucić do przestudzonej zalewy. Odstawić na kilka godzin.Połączyć w malakserze serki, chrzan, pstrąga, pastę kawiorową. Dodać posiekany koperek. Doprawić pieprzem białym, sokiem z cytryny i chrzanem. Żelatynę zalać gorącą wodą, wystudzić, ale na tyle, żeby gęstniała ale nie stężała. Wlać ją do malaksera, do masy, powoli wymieszać. Naczynie wyłożyć folią spożywczą, tak , żeby boki wystawały. Wlać masę, na wierzchu położyć pumpernikiel. Przykryć szczelnie folią i wstawić do lodówki na minimum 2h ( a najlepiej na całą noc). Na drugi dzień wyłożyć z pojemnika terrinę, pokroić w plastry, podawać z piklami z cukinii i marchewki. Ozdobić koperkiem.
Przepis zrobiony na potrzeby konkursu z serami Merci Chef!