Wykonanie
Po wczorajszym
poście może jakieś pyszne mięsko? Jeśli do tego będzie
szpinak w takim sosie...To ja wymiękam.Kolejne danie z warsztatów kulinarnych Polska-Gotuje, przy udziale Roberta Sowy i Marcina
Budynka.Zdjęcia wyżej zrobione już w domu, a te poniżej na warsztatach.
Składniki:4 x 80 g
steków z
polędwicy wieprzowej,mix
sałat,marynata :4 łyżki
oliwy lub
oleju,2 łyżki
musztardy rosyjskiej,
sól morska,grubo mielony
pieprz,1 łyżka
miodu,1 łyżeczka
tymianku,2 ząbki
czosnku,
masło - 1 łyżka,sos z
sera pleśniowego i
szpinaku :2 łyżki
oleju rzepakowego,
szpinak, liście - 400 gram,1 łyżka
masła,1 posiekana w kostkę
cebula,2 posiekane ząbki
czosnku,4 łyżki posiekanego
sera pleśniowego gorgonzolla,100 ml
wina białego wytrawnego (dałam 50 ml),300 ml
śmietany kremówki (dałam 1-2 łyżki
śmietany 18% tł.),1 łyżka posiekanych
suszonych pomidorów,1 łyżka
kaparów,
sól,
pieprz cayenne do smaku,
gałka muszkatołowa,
tymianek ( nie dodałam gałki).Przygotowanie:Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć, natrzeć
steki i odstawić na godzinę do lodówki.W rondelku rozgrzać
masło i
olej, dodać
cebulę i
czosnek, po 5 minutach dodać
szpinak,
ser pleśniowy i
białe wino, zagotować, a następnie dodać
śmietanę, dodać
pomidory,
kapary, wymieszać, zagotować i doprawić do smaku.
Steki smażyć z obu stron na grillu lub patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony. Tak przygotowane
steki ułożyć na aromatycznym sosie i podawać z ulubionymi warzywami.