ßßß Cookit - przepis na Marynowane polędwiczki wieprzowe z sosem z sera pleśniowego i szpinakiem - kulinarna piniata - przepisy kulinarne ze zdjęciami oraz kulinarny lifestyle

Marynowane polędwiczki wieprzowe z sosem z sera pleśniowego i szpinakiem - kulinarna piniata - przepisy kulinarne ze zdjęciami oraz kulinarny lifestyle

nazwa

Wykonanie

Kolejny warsztatowy przepis zdecydowanie dla mięsożerców. Pyszne polędwiczki wieprzowe marynowane w musztardzie, miodzie i tymianku podane wraz z sosem z sera pleśniowego i szpinaku. Bardzo proste do przygotowania. Szybkie.
Składniki:
4 polędwiczki wieprzowe
Składniki na marynatę:
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki musztardy
1 łyżka miodu
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka grubomielonego pieprzu
sól do smaku
Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Nacieramy nią mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na min 2 godziny (najlepiej na noc). Po tym czasie steki smażymy na rozgrzanym grillu (patelni grillowej) po kilka minut z każdej strony.
Składniki na sos:
2 łyżki oleju rzepakowego
szpinak mrożony w liściach 400g
1 łyżka masła
1 posiekana w kostkę cebula
2 posiekane ząbki czosnku
4 łyżki posiekanego sera pleśniowego gorgonzola
100ml wytrawnego białego wina
100ml śmietany kremówki
1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów
1 łyżeczka kaparów
sól morska, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, tymianek do smaku
W rondelku rozgrzewamy olej i masło. Dodajemy cebulę i czosnek i smażymy. Po chwili dodajemy szpinak, ser pleśniowy i białe wino. Gotujemy przez chwilę a następnie dodajemy śmietanę, pomidory i kapary. Mieszamy i ponownie gotujemy. Doprawiamy do smaku.
Sos podajemy wraz z polędwiczkami i dodatkiem sałat.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/marynowane-poledwiczki-wieprzowe-z-sosem-z-sera-plesniowego-i-szpinakiem