ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Polędwiczki są pyszne już same w sobie, ale podane z tym sosem - po prostu idealne! I chociaż nie lubię musztardy , tak tutaj jest po prostu zachwycająco. Danie zdecydowanie nadaje się na wystawny obiad - przygotowanie zajmuje mało czasu, a wygląda i smakuje bardzo wykwintnie. U mnie z puree ziemniaczanym, ale nawet z bagietką byłoby super.
PS. Mój Mężuś ma niedługo urodziny, macie może jakieś pomysły na prezent? Ja zawsze mam z tym problem ;-)
Potrzebujemy:
0,5 kg polędwiczki wieprzowej
świeży tymianek
świeży rozmaryn
oliwę z oliwek
sól, pieprz
1 łyżkę masła
1 szklankę śmietany kremówki
1 łyżkę śmietany 18%
2 łyżki musztardy
1 łyżkę miodu
Polędwiczkę kroimy w plasterki (około 1,5 cm), przekładamy do miseczki i smarujemy marynatą wykonaną ze świeżego tymianku, świeżego rozmarynu, 2 łyżek oliwy z oliwek i pieprzu. Odstawiamy na około godzinę. W tym czasie możemy zabrać się za sos - w rondelku podgrzewamy masło, dodajemy śmietanę kremówkę i 18% i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Śmietana nie ma się zagotować. Dodajemy musztardę, miód i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy. Sos jest gotowy.
Polędwiczki smażymy z obydwóch stron na tłuszczu, jeżeli obawiacie się, że będą zbyt twarde - można je kilka minut poddusić na patelni. Moje były mięciutkie po samym smażeniu.
Gotowe polędwiczki polewamy sosem - smacznego:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/05/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie.html