ßßß
InspiracjaSkładniki:1,5 kg szynki wieprzowejsól, pieprz do smaku1/4 szklanki musztardy Dijon1//4 szklanki oliwy1/4 szklanki mioduświeży rozmaryn ew. suszonyUmytą i osuszoną szynkę obficie posolić i posypać pieprzem i rozmarynem. Zostawić na noc w lodówce. Miód zmieszać z musztardą, oliwą i rozmarynem. Odlać 1/4 sosu, pozostałym polać mięso i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec mięso pod przykryciem ok. 1,5 godź. Pod koniec odkryć i piec jeszcze, żeby się przyrumieniło ok. 15 min. W czasie pieczenia można kilka razy polać pieczeń sosem. Ja zostawiam pieczeń w gorącym piekarniku jeszcze ok. 20-30 min, wtedy mięso jest idealnie miękkie i soczyste. Tak przygotowaną pieczeń można pokroić w plastry, polać pozostawionym sosem i podać do obiadu a co pozostanie jest wspaniałą wędliną do chleba.Smacznego:)