Wykonanie
Składniki:1 kg
schabu bez kości3 łyżki
oliwy1,5 łyżki
musztardy francuskiej1 łyżeczka
miodu2 ząbki
czosnku5 gałązek
rozmarynu350 ml
bulionusól i
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
mięso opłukać i oszuszyć papierowym ręcznikiem
musztardę wymieszać z
miodem,
oliwą i
czosnkiem przeciśniętym przez praskę
mięso oprószyć
solą i posmarować dokładnie z wszystkich stron powstałą marynatą
musztardowątak przygotowane
mięso wstawić na noc do lodówki
mięso przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, obłożyć gałązkami
rozmarynu i oprószyć
pieprzemwstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 15-20 minutzmniejszyć temperaturę pieczenia do 180, dodać szklankę
bulionu i piec ok 50 - 55 minut pod przykryciem w trakcie pieczenia w miarę potrzeby dodawać pozostały
bulionSMACZNEGO