Wykonanie
Lubię połączenie
mięsa i
musztardy, a jeszcze bardziej lubię używać do gotowania
alkoholu. Najczęściej jest to
wino, czasami
piwo, czy
whisky, ale od niedawna eksperymentuję z cydrem. Jeśli lubicie ciekawe smaki, koniecznie zróbcie wyśmienitego
indyka duszonego w cydrze i musztardzie. To świetny, niezobowiązujący obiad, albo szybkie danie na ciepłą kolację.
Nina Nesbit
młoda, ciekawa wokalistka, która swego czasu nagrywała z Edem Sheranem. Dziś od rana zachwycam się jej "People", posłuchajcie…Pijacie cydr? Ja trochę żałuję, że odkryłam cydr dopiero kilka lat temu, kiedy już poznałam smak chyba każdego
alkoholu świata. Myślę, że cydr to doskonały lekki
alkohol dla
młodych, dwudziestoletnich dziewczyn, które dopiero zaczynają rozkoszować się fajnymi
alkoholami. Fajnie
mieć "cydrowe" wspomnienia jako pierwszego poznanego
alkoholu. U mnie niestety było to "russkoje igristoje" ;) Gdy masz 18-20 lat, jeszcze nie masz szans być ekspertem od win,
whisky jeszcze nie kręci,
wódka jest zbyt prosta. A taki cydr, no po prostu idealny! Fajny na randkę nad rzeką, na piknik rowerowy, na długie letnie wieczory na plaży albo leniwe bujanie się w huśtawce. Szkoda tylko, że na stoiskach
alkoholowych jest tak niewielki wybór cydru.Jesienią byłam na warsztatach kulinarnych, na których cydr był głównym bohaterem w kuchni . Na jego bazie powstawały wyśmienite dania, desery i cudowne grzańce. Od tego czasu sama kombinuję w kuchni z wykorzystaniem cydru do potraw . Tylko trzeba pamiętać by obok butelki, którą dodasz do potrawy
mieć jeszcze drugą, do wypicia przy obiedzie :)
Delikatny
udziec indyka, duszony w cydrze z dodatkiem
śmietany i
musztardy ziarnistej to wariacja na temat
królika w
piwie i musztardzie, którego bardzo lubię. Wyrazistość (i ostrość) dania zależy od ilości dodanej
musztardy, dopraw sos
musztardą wg własnego smaku.
Indyk w cydrze i musztardzie doskonale smakuje z pęczakiem doprawianym
natką pietruszki.2 łyżki
oliwy z oliwekłyżka
masła150g
cebuli cukrowej4 ząbki
czosnkuok 600g
mięsa z udźca
indyka300-400ml półwytrawnego cydru100g
śmietanki kremówki 30%100g kwaśnej
śmietany 18%1-2 łyżki
musztardy ziarnistej
sól i świeżo mielony
pieprz do smakupęczek
natki pietruszkipół pęczka świeżego
tymiankuNa rozgrzanej
oliwie z
masłem przesmaż na szklisto pokrojoną w piórka
cebulę i posiekany drobno
czosnek. Gdy warzywa będą już miękkie, dodaj
indyka pokrojonego w średniej wielkości kostkę i podsmażaj, aż
kurczak się lekko ozłoci. Wlej cydr, zagotuj i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu ok 15 minut. Dodaj oba rodzaje
śmietany,
musztardę i wymieszaj. Dopraw sos
solą i świeżo mielonym
pieprzem. Gotuj całość na niewielkim ogniu ok 5-7 minut,
potem dodaj posiekaną drobno
natkę pietruszki i świeży
tymianek. Podawaj
indyka z pęczakiem ugotowanym na sypko i szklaneczką schłodzonego cydru. Pyszne!