Wykonanie
Przepis ten leciutko zmodyfikowany według przepisu z bloga Kraina Szczęśliwości - Cucina della Felicitahttp://kraina-szczesliwosci.blogspot.com/2011/07/piers-z-indyka-z-aromatyczna-cytrynowo.html
Składniki:pierś z
indyka1/2
cytryny - skórka + sok2 łyżki
miodu1 łyżka
oliwy2 ząbki
czosnku2 łyżki
tymianku suszonego
sól,
pieprz2 plasterki
masłaPrzygotowanie:Piersi z
indyka myję, osuszam, oczyszczam.Do miski wkładam : skórkę i
sok z cytryny,
czosnek przeciśnięty przez praskę,
miód,
oliwę,
tymianek,
sól,
pieprz i dokładnie mieszam.Naczynie żaroodporne smaruję
oliwą.
Indyka dokładnie nacieram marynatą.Wkładam do naczynia, polewam pozostałą marynatą, układam na nim
masło. Zakrywam pokrywką.Wkładam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na 40 minut. Kilka krotnie podczas pieczenia polewam sosem.Wyjmuję
indyka, kroję w plastry. Podaję z
sałatką z
pomidorków koktajlowych z
mozzarellą,
bazylią i
oliwą.
Smacznego :)