ßßß Cookit - przepis na Aromatyczna pieczona pierś z indyka

Aromatyczna pieczona pierś z indyka

nazwa

Wykonanie

Przepis ten leciutko zmodyfikowany według przepisu z bloga Kraina Szczęśliwości - Cucina della Felicita
http://kraina-szczesliwosci.blogspot.com/2011/07/piers-z-indyka-z-aromatyczna-cytrynowo.html
Składniki:
pierś z indyka
1/2 cytryny - skórka + sok
2 łyżki miodu
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
2 łyżki tymianku suszonego
sól, pieprz
2 plasterki masła
Przygotowanie:
Piersi z indyka myję, osuszam, oczyszczam.
Do miski wkładam : skórkę i sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, miód, oliwę, tymianek, sól, pieprz i dokładnie mieszam.
Naczynie żaroodporne smaruję oliwą.
Indyka dokładnie nacieram marynatą.
Wkładam do naczynia, polewam pozostałą marynatą, układam na nim masło. Zakrywam pokrywką.
Wkładam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na 40 minut. Kilka krotnie podczas pieczenia polewam sosem.
Wyjmuję indyka, kroję w plastry. Podaję z sałatką z pomidorków koktajlowych z mozzarellą, bazylią i oliwą.
Smacznego :)
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2012/09/aromatyczna-pieczona-piers-z-indyka.html