Wykonanie
Niezwykle szybki i aromatyczny obiad. Tak przyrządzona
pierś indycza pozostaje wilgotna i smakuje absolutnie wszystkim, a zapach jaki roztacza się podczas pieczenia jest zniewalający. Przepis podejrzałam na blogu I wash you dry .
Składniki:1 mała pierś z
indyka250 ml białego
wytrawnego winapół główki
czosnkupół
cytryny1 -2 łyżki
masłakilka gałązek świeżego
tymiankusól,
pieprzWykonanie:Pierś myjemy i osuszamy. Smarujemy
masłem i wkładamy do brytfanki. Posypujemy obficie
solą i
pieprzem i oblewamy
winem. Wyciskamy
sok z cytryny i dodajmy rozgnieciony
czosnek (nie obieramy go). Na wierzch kładziemy kilka gałązek
tymianku. Pieczemy w 200 stopniach przez około 30 minut. Po upieczeniu pozwalamy
mięsu odpocząć przez kilka minut zanim je pokroimy.