Wykonanie
Niestety wielkimi krokami zbliża się jesienno-zimowa
pora ,wówczas to nachodzi nas ochota, na ciepłą i pożywną zupkę.Proponuję więc zupę
ogórkową ;)
Ogórki w czasie ich kiszenia podwajają swoją ilośćwitaminy C oraz B6 i B12.Z tego powodu są one polecane osobom zmagającym się z anemią.Są one lekkostrawne i skutecznie oczyszczają organizm z toksyn i metali ciężkich.
Ogórki kiszone przyczyniają się również do szybszegousuwania
wody z organizmu,dzięki
czemu likwidują obrzęki i zastój płynów.Jakby tego było mało,
ogórki kiszone pomagają zwalczać infekcje.Tak więc jedzmy kiszoniaki jak najczęściej!Składniki:przecier z
kiszonych ogórkówwłoszczyzna (
por,
seler,
pietruszka,
marchewka)
bulionświeży
koperekziemniakimasło do podsmażenia warzyw
śmietana do zupy
ziele angielskieliście lauroweDo garnka z
wodą włożyłam parę ziarenek
ziela angielskiego,
liście laurowe,kawałek
pora, pokrojony na kawałki
seler i kostkę
bulionu.
Pokroiłam jeszcze
pora na paseczki i dodałam do zupywraz z podsmażonymi warzywami.
Marchew,
pietruszkę i
selera (ilość w zależności od ilości zupy i gustów)starłam na tarce o grubych oczkach i podsmażyłam chwilę na patelni na
maśle.
Ziemniaki pokroiłam w kostkę i dodałam do zupy.
Część przecieru z
ogórków zmiksowałam i dołożyłamdo zupy wraz z pozostałym nie zmiksowanym przecierem.
Doprawiłam
solą,
pieprzem i na koniec posypałam pokrojonym
koperkiem.
Można dodać
śmietankę i zjeść już zupkę.Jeszcze ciepła ;)Smacznego!