ßßß Cookit - przepis na Kulinarnie w Kaliningradzie

Kulinarnie w Kaliningradzie

nazwa

Wykonanie

Kulinarne skarby Kaliningradu
Obwód Kaliningradzki jest częścią Rosji graniczącą z Polską i Litwą oraz od zachodu z Morzem Bałtyckim. Dla Polaków podróż do Kaliningradu – stolicy obwodu Kaliningradzkiego, położonej u ujścia Pregoły do Bałtyku, to możliwość poznania i spróbowania wielu produktów nie tylko przepełnionych wpływami kultury rosyjskiej ale także kultur innych państw z całej Azji. Typowy bazar kaliningradzki to wielkie hale handlowe z przeróżnymi produktami począwszy od świeżych owoców, warzyw po bakalie, wędliny, nabiał… czego dusza zapragnie. Co mnie zaskoczyło, to ład i porządek panujący na targowisku oraz czystość, żadnych śmieci, pozamiatane alejki. Sprzedawcy natomiast są bardzo serdeczni i pomocni, chętnie częstują swoimi produktami zainteresowane osoby, ale pamiętajmy, że częstując się wypada od tego sprzedawcy coś zakupić.
…i można się targować, często przynosi to dobre rezultaty:)
Bazar Kaliningradzki – oferta produktów
Będąc na kaliningradzkim bazarze uwagę moją przykuły „ kiszonki „. W Rosji kisi się w zasadzie większość warzyw. To świetna i najstarsza zarazem metoda utrwalania żywności, która pozwala nam na uzyskanie tanim kosztem atrakcyjnych sensorycznie, zdrowotnie (fermentacja mlekowa) i kulinarnie produktów.
Na takim targu znaleźć możemy m.in. kiszone warzywa takie jak: oczywiście kapusta i ogórki – standard. Warto ich spróbować aby porównać ich smak ze smakiem polskich kiszonek – smakują nieporównywalnie inaczej. Ponadto kiszone całe pomidory, kiszony imbir, kiszony czosnek, cebula a także buraki ćwikłowe, bakłażany, grzyby, jabłka i wiele innych.
Wybierając się na targ do Kaliningradu warto zakupić kiszony czosnek i kiszony imbir (szczególnie lubiane przez Polaków produkty, których u nas nie znajdziemy). Tych którzy znają i lubią imbir i czosnek nie muszę przekonywać o ich silnych przeciwzapalnych i rozgrzewających właściwościach, przydatnych szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Imbir kiszony jak widać na zdjęciach kolorem przypomina wędzonego łososia. W smaku jest bardzo wyrazisty, intensywny i ostry. Świetnie nadaje się jako przekąska (np. do wysokoprocentowego alkoholu:)) oraz jako dodatek do sałatek i zimnych przekąsek.
Kiszony czosnek to kolejny fantastyczny produkt, który można zakupić na kaliningradzkim targu w dobrej cenie. Może on stanowić świetne uzupełnienie dań mięsnych ale także przeróżnych, także zimnych przekąsek z ryb.
Kolejne produkty z opisanego bazaru w które warto się zaopatrzyć, nie tylko ze względu na dobrą cenę ale również ze względu na jakość i różnorodność to bakalie. Znajdziemy tu owoce z całego świata: morele, śliwki, daktyle, figi, kandyzowaną skórkę z cytryny czy pomarańczy oraz w zasadzie wszystkie orzechy począwszy od migdałów w łupinach po orzechy nerkowca, cedrowe, makadamia, piniowe i pekan. Jak dla mnie bajka:)
Przyznam się, że osobiście wybrałam się na targ kaliningradzki głównie po to aby zakupić na nim azjatyckie przyprawy i zioła i oczywiście moją ukochaną świeżą laskę wanilii w Polsce niestety dostępną w zastraszającej cenie, często, choć nie zawsze, nie adekwatnej do jej jakości.
Przyprawy mają fantastyczny bardzo aromatyczny i trwały zapach – co dobrze świadczy o ich jakości. Azja słynie z przypraw co zauważyć można było właśnie tu w Kaliningradzie. Dla osób uzależnionych od gotowych polskich mieszanek przypraw polecam wybrać się na ten targ, w sprzedaży są aromatyczne, układane warstwami przyprawy, tworzące swoistą mieszankę w zależności od przeznaczenia do ryb, mięsa itp. I co najważniejsze mieszanki te składają się tylko i wyłącznie z naturalnych składników – bez dodatku chemicznych wzmacniaczy smaku!!!
Oprócz wymienionych produktów warto na kaliningradzkim bazarze zakupić również ryby (cenowo o wiele tańsze niż w Polsce) oraz chałwę, również w bardzo atrakcyjnej cenie.
W Kaliningradzie moją uwagę przykuły takie jak na zdjęciu poniżej budki. W budkach tych jest rozlewany i sprzedawany na litry kwas chlebowy . Fantastyczny orzeźwiający napój sporządzany z wody, razowego chleba, drożdży, rodzynek i cukru, poddany krótkotrwałej fermentacji. W opisanych budkach panie z beczek z kranikiem porcjują dobrze schłodzony kwas do plastikowych kubeczków lub butelek.
Porcja około 200 ml to w przeliczeniu na polskie złotówki koszt około 1 zł.
Takich budek w całym mieście jest bardzo dużo co świadczy o niebywałej popularności ulicznej sprzedaży i spożycia kwasu chlebowego. Napój ten dostępny jest również w niemalże każdym rosyjskim sklepie spożywczym, ale zdecydowanie polecam ten rozlewany na litry na ulicach, o niebo lepszy!!
KALININGRAD – trochę ogólnych informacji
Kaliningrad społecznie to zderzenie się dwóch warstw. Tu nie ma klasy średniej. Ludzie żyją albo bardzo, bardzo bogato ( o czym świadczą masy napotykanych po drodze luksusowych aut) albo bardzo biednie. Ponadto w całym Obwodzie Kaliningradzkim żyje ponad 125 różnych narodowości z całego świata .
Aby przekroczyć granicę Obwodu Kaliningradzkiego należy posiadać wizę lub zezwolenie na wielokrotne przekraczanie granicy w ramach umowy o małym ruchu przygranicznym. Walutą obowiązującą w Rosji jest rubel. W przybliżeniu 10 rubli to około 1 zł polski. Dla osób które pragną przywieźć z Rosji alkohol i wyroby tytoniowe, dostępne tam w o wiele lepszych niż Polsce cenach warto dodać, że dozwolony jest przewóz przez granicę 2 paczek papierosów oraz 1 litr wysoko procentowego alkoholu na osobę.
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/kulinarnie-w-kaliningradzie