ßßß Cookit - przepis na Schab karkowy jałowcowy

Schab karkowy jałowcowy

nazwa

Wykonanie

Delikatne mięsko kanapkowe. Schab karkowy duszony w ziołowej zalewie, miękki i soczysty. Dla wzmocnienia smaku proponuję mięso przytrzymać przez dzień lub dwa w marynacie z octu jabłkowego.
Składniki :
10 ziaren jałowca
łyżka soli
łyżka pieprzu
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka cynamonu
łyżeczka imbiru
2 ząbki czosnku
Mięso zalewam zimną wodą. Dodaję przyprawy i doprowadzam do wrzenia. Gotuję na małym ogniu ok. pół godziny pod przykryciem. Zestawiam z kuchni i zostawiam do ostygnięcia. Po kilku godzinach lub następnego dnia znów podgrzewam, gotuję i zostawiam do ostygnięcia.
Mięso wyjmuję z wody i osuszam.
Źródło:http://prawdziwybiszkopt.blogspot.com/2014/03/schab-karkowy-jaowcowy.html