ßßß


SKŁADNIKICiasto kruche:1 margaryna3 szklanki mąki1.5 łyżeczki proszku do pieczenia1 cukier waniliowy150 g cukru pudru1 jajko całe plus 2 żółtkaMasa makowa:1 puszka masy makowej3 łyżki skórki kandyzowanej pomarańczowej4 jajkałyżki kaszy mannyNa biszkopt:3 jajkapół szklanki cukru kryształupół szklanki mąki pszennej1/2 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa budyniowa:1 budyń waniliowy z cukrem3 szklanki mleka2 łyżki mąki pszennej2 łyżki cukru kryształ1 kostka masłaDodatkowo płatki migdałowe i czekolada gorzka do dekoracjiWYKONANIE.Pieczemy biszkopt.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier dalej ubijając. Następnie dodajemy żółtka i dalej ubijamy.Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Pieczemy w takiej samej foremce, w której będzie pieczony makowiec ( 30x25).Wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut (w zależności od piekarnika). Wyjmujemy z blaszki i studzimy.Pieczemy ciasto kruche z makiem.Z podanych składników zagniatamy ciasto i wstawić do lodówki na 1 godzinę.Masę makową mieszamy z kaszą, jajkami i skórką pomarańczową.Ciasto wykładamy na dno blaszki prostokątnej 30x25 i nakłuwamy widelcem.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ok. 180 stopni i pieczemy ok. 30 min na złoty kolor.Na podpieczony spód ciasta wykładamy masę makową.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 min.Podczas pieczenia makowca robimy masę budyniową. Mleko wlewamy do garnka. Odlewamy 0,5 szklanki. W zimnym mleku rozrabiamy budyń z mąką. Mleko w garnku słodzimy, Gotujemy budyń.Studzimy . Margarynę ucieramy dodając po łyżce zimnego budyniu. 3/4 masy budyniowej wykładamy na ostudzony makowiec. Przekrywamy biszkoptem. Na wierzch wykładamy resztę masy. Posypujemy płatkami migdałowymi i startą czekoladą.

SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.