Wykonanie
Kruche babeczki to jeden z prostszych deserów. Ciasta można zrobić więcej i zamrozić, można też upiec więcej babeczek i przechowywać w szczelnym pojemniku. Nadzienie można zrobić naprawdę dowolne i słodkie i słone i z
owocami i z
czekoladą i z czymkolwiek tylko chcemy.Dziś zaproponuję kruche babeczki w wersji słodkiej i dwa wypełnienia do wyboru.Składniki:100g
masła250g
mąki50g
cukruŁyżeczka
cukru waniliowegoJajkoŁyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:Miękkie
masło siekamy i dodajemy
mąkę z
cukrem zwykłym i
waniliowym oraz
jajko. Wszystkie składniki zagniatamy aż powstanie gładka masa. Ciasto odkładamy na 30 minut do lodówki.W tym czasie foremki do pieczenia babeczek smarujemy tłuszczem i obsypujemy
mąką.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy w miarę cienko i przekładamy do foremek. Nakłuwamy dokładnie widelcem- dzięki temu babeczki nie będą rosły.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut.Ostudzone babeczki wypadałoby czymś nadziać :) Takim najprostszym wypełnieniem jest zwykła, u
bita śmietanka kremówka (30% lub 36%) i ulubione
owoce, np.
jagody,
maliny,
borówki amerykańskie, czy
jeżyny. To ostatni gwizdek na świeże
owoce w tym roku, należy się śpieszyć.
Śmietanę przed ubiciem można odrobinę posłodzić
cukrem pudrem, ale, jeżeli
owoce są słodkie to nie jest to konieczne.

Moją drugą propozycją, już całoroczną, jest nadzienie z
kaszy manny .Składniki:MASA:½ l
mleka½ szklanki
kaszy manny100g
masła50g
cukru pudruPOLEWA:50g
gorzkiej czekolady2 łyżki
mlekaWykonanie:
Mleko podgrzewamy, do gotującego się
mleka wsypujemy
kaszę i gotujemy na maleńkim ogniu ciągle mieszając, aż
kaszka zgęstnieje. Następnie odstawiamy do ostudzenia.Miękkie
masło ucieramy z
cukrem pudrem za pomocą miksera. Ciągle ucierając dodajemy po łyżce ostudzonej
kaszy. Miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do szklanej miseczki, dolewamy
mleko i stawiamy miseczkę na garnku z gotującą się
wodą. W ten sposób
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej.Do ostudzonych babeczek nakładamy masę z
kaszy manny i dowolnie ozdabiamy
polewą czekoladową.

