ßßß Cookit - przepis na Ciasto Shrek

Ciasto Shrek

nazwa

Wykonanie

Zielone ciasto znane na pewno wielu osobom. Jednak może zrobić wrażenie. Wygląda ciekawie i smakuje doskonale. Ciasto wymaga trochę pracy, ale cóż to jest w porównaniu z efektem , który zagości na stole. Wzbudzi zachwyt i pochwały dla gospodyni. Polecam.
SKŁADNIKI
Biszkopt:
5 jajek
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
5 łyżek mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Na zielony budyń:
1 duży, zielony sok PYSIO ( może być inny zielony)
3 budynie śmietankowe bez cukru.
Masa śmietanowa:
½ l śmietany kremówki 30 %
1 płaska łyżka cukru pudru
2 galaretki agrestowe
1 szklanka wody
Dodatkowo:
2 galaretki agrestowe
2 opakowania delicji
WYKONANIE:
Ciasto:
Białka ubijamy ze szczyptą soli. dodajemy cukry i cukier waniliowy. Dalej ubijając dodajemy żółtka. Miksujemy ,aż wszystko ładnie się połączy. Na koniec dodajemy olej, chwilę ucieramy i małymi porcjami dodawać obie mąki z proszkiem,Mieszamy delikatnie łyżką drewnianą.
Ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wymiary blaszki 36 x 25 cm. Pieczemy ok. 35 minut w 180 st. C.
Warstwa zielona
Do garnka wlewamy sok zostawiając jeden kubek soku, do rozmieszania w nim budyniów.
Sok z garnka zagotować, do wrzącego wlać naszą mieszankę, cały czas mieszając, zagotować tak, jak budyń.
Zieloną gorącą warstwę wylewamy na ostygnięty biszkopt. To studzimy i przystępujemy do wykonania masy śmietanowej.
Masa śmietanowa:
Rozpuszczamy dwie galaretki w jednej szklance wrzącej wody. czekamy, aż galaretka ostygnie i zacznie się ,,delikatnie” ścinać.
Ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Następnie delikatnym strumieniem wlewamy przygotowaną, zimną galaretkę, pamiętając, by cały czas miksować.
Masa szybko stygnie , wiec nie można zrobić jej wcześniej.
Wykonanie ciasta:
Na masę zieloną lekko schłodzona układamy delicje,obok siebie, czekolada do góry.
Wykładamy masę śmietanową. Pamiętajmy, by ciasto było już całkiem ostygnięte.
Całość polewamy dwoma galaretkami agrestowymi, rozpuszczonymi w ½ l wrzącej wody. galaretki powinny być również dobrze ścinające się.
Ciasto trzymamy w lodówce.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2015/01/ciasto-shrek.html