Wykonanie
Zielone ciasto znane na pewno wielu osobom. Jednak może zrobić wrażenie. Wygląda ciekawie i smakuje doskonale. Ciasto wymaga trochę pracy, ale cóż to jest w porównaniu z efektem , który zagości na
stole. Wzbudzi zachwyt i pochwały dla gospodyni. Polecam.



SKŁADNIKI
Biszkopt:5
jajek4 łyżki
cukru1
cukier waniliowy5 łyżek
mąki2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
oleju1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliNa zielony
budyń:1 duży, zielony sok PYSIO ( może być inny zielony)3 budynie
śmietankowe bez
cukru.Masa śmietanowa:½ l
śmietany kremówki 30 %1 płaska łyżka
cukru pudru2
galaretki agrestowe1 szklanka
wodyDodatkowo:2
galaretki agrestowe2 opakowania delicjiWYKONANIE:Ciasto:
Białka ubijamy ze szczyptą
soli. dodajemy
cukry i
cukier waniliowy. Dalej ubijając dodajemy
żółtka. Miksujemy ,aż wszystko ładnie się połączy. Na koniec dodajemy
olej, chwilę ucieramy i małymi porcjami dodawać obie
mąki z proszkiem,Mieszamy delikatnie łyżką drewnianą.Ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Wymiary blaszki 36 x 25 cm. Pieczemy ok. 35 minut w 180 st. C.Warstwa zielonaDo garnka wlewamy sok zostawiając jeden kubek soku, do rozmieszania w nim budyniów.Sok z garnka zagotować, do wrzącego wlać naszą mieszankę, cały czas mieszając, zagotować tak, jak
budyń.Zieloną gorącą warstwę wylewamy na ostygnięty
biszkopt. To studzimy i przystępujemy do wykonania masy śmietanowej.Masa śmietanowa:Rozpuszczamy dwie
galaretki w jednej szklance wrzącej
wody. czekamy, aż
galaretka ostygnie i zacznie się ,,delikatnie” ścinać.Ubijamy schłodzoną
śmietanę z
cukrem pudrem na sztywno. Następnie delikatnym strumieniem wlewamy przygotowaną, zimną
galaretkę, pamiętając, by cały czas miksować.Masa szybko stygnie , wiec nie można zrobić jej wcześniej.Wykonanie ciasta:Na masę zieloną lekko schłodzona układamy delicje,obok siebie,
czekolada do góry.Wykładamy masę
śmietanową. Pamiętajmy, by ciasto było już całkiem ostygnięte.Całość polewamy dwoma
galaretkami agrestowymi, rozpuszczonymi w ½ l wrzącej
wody.
galaretki powinny być również dobrze ścinające się.Ciasto trzymamy w lodówce.SMACZNEGO



Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.