ßßß
Biszkopt:5 jajek1 szklanka drobnego cukru2 łyżki gorzkiego kakao1 szklanka mąki tortowej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaCiasto orzechowe:25 dag orzechów włoskich5 białek1 niepełna szklanka drobnego cukru1 i 1/2 łyżki miodu1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka maki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem śmietanowy2 kubki kremówki po 330 ml.2 łyżki cukru pudru4 łyżeczki żelatyny1 tabliczka gorzkiej czekolady (polewa)Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną wraz z proszkiem i kakao. Ciasto pieczemy w formie ok. 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180ºC przez 20-25 minut.Ciasto przestudzić i przeciąć na dwa placki.Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszne z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy w tej samej blaszce co biszkopt w temperaturze 180ºC przez 25 minut.Krem: W 1/2 szklance gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Radzę aby kremówkę ubić na dwa razy, gdyż masa szybko tężeje i druga warstwa mogłaby wyglądać nieciekawie. Tak więc ubić pierwszy kubek kremówki (330 ml) z 1 łyżką cukru pudru, (uważać aby nie za długo ubijać) na końcu dodać połowę żelatyny.Kremówkę szybko wylewamy na pierwszy biszkopt, ten przykrywamy ciastem orzechowym na to drugą połowę kremówki (ubitej w ten sam sposób co pierwsza) i drugi biszkopt.Wierzch ciasta smarujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej (na parze) wraz z łyżeczką masła. Można jeszcze zetrzeć odrobine czekolady.Niestety z ciasta orzechowe zostanie nam 5 żółtek, następnym razem spróbuję zrobić ciasto orzechowe z 3 całych jajek, aby nie marnować ewentualnie żółtek.Jeżeli zdecydujecie się zrobić to ciasto z kremem budyniowym to do budyniu należy wrzucić żółtka.