Wykonanie
Na pewno nie raz głowiłaś się jakie ciasto przygotować aby oczarować zaproszonych gości. W takich sytuacjach zazwyczaj sięgam po wcześniej sprawdzony przepis. Takim pysznym i wyjątkowym, jest ciasto na szczególne okazje. Połączenie ciasta
kokosowego z kremem
kakaowym i
orzechowym, na lekkim cieście
biszkoptowym przykryte pierzynką z
bitej śmietany. Całość komponuje się doskonale. Nadając ciastu niepowtarzalny i nie zapomniany smak. Łagodnie podniebienie pobudzając nasze
kubki smakowe.

Biszkopt:4
jajka1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWykonani e:
Białka ubić na sztywną pianę, następnie cały czas ubijając dodać
cukier i po jednym
żółtku. Na koniec wsypać obydwie
mąki z
proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec 30-35 minutCiasto
kokosowe:5
białek20 dag
cukru20 dag
wiórków kokosowychWykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę i cały czas ubijając, dodać
cukier. Następnie dodać
wiórki kokosowe i wszystko delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przelać do formy takiej samej wielkości w jakiej piekliśmy
biszkopt i upiec na złoty kolor, w temp 180°CKrem budyniowy:1 litr
mleka2 budynie
śmietankowe3 łyżki
mąki1 szklanka
cukru pudru50 dag
masła15 dag
orzechów włoskich1 tabliczka
czekolady1-2 łyżki
kakaoWykonanie:Z
mleka odlać szklankę i rozrobić w nim budynie oraz
mąkę. pozostałe
mleko zagotować, ugotować
budyń i odstawić do wystygnięcia.
Masło z
cukrem utrzeć do białości, dodając po łyżce wystudzony
budyń, i tak przygotowany krem podzielić na 2 części. Do jednej dodać
kakao i pokrojoną
czekoladę a do drugiej
orzechy.Dodatkowo:1/2 litra
mleka2 opakowania
Śnieżki1 małe opakowanie
żelatynyWykonanie:
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki
wody. Do
mleka dodać
Śnieżki i ubić na sztywno, na koniec ubijania rozpuszczona
żelatynę.Na
biszkopcie rozsmarować
krem czekoladowy, położyć placek
kokosowy i posmarować go kremem
orzechowym. Na koniec rozsmarować
bitą śmietanę. Wierzch ciasta posypać startą
czekoladą.Smacznego!