Wykonanie
Codziennie siadam do napisania czegoś i co dzień…zastanawiam się nad pisownią. Czasem myślę, że te wszytkie zmiany wprowadzane w pisowni i gramatyce
języka polskiego są tylko po to, by ktoś miał uzasadnienie dla pobierania pensji.Trochę mnie to irytuje… pamiętam jeszcze czasy, kiedy poprawnym było powiedzenie: „na codzień” i istniał nawet poradnik
językowy o tytule „Język na codzień”, ale teraz jest to forma zupełnie niepoprawna, bo od lat 70- tych mamy „na co dzień” chcociaż mówimy i piszemy „ codziennie, codzienność”… Tak sobie ustalili – teraz obowiązuje nas wydany ostatnio poradnik: „Polszczyzna na co dzień”Ustalili też, że „naprawdę” piszemy razem „na pewno” osobno… „wszerz”, „wzdłuż” … ale „w przód”, „w bród” … i mamy „dokoła”, „wkoło”… a już „prawdziwa jazda bez trzymanki” to wyrażenia typu:„ w tym czasie” – „wtenczas”, „ natenczas”…„ klej szybkoschnący”, farba „ szybkoschnąca” – ale „tkanina szybko schnąca”, „podłoga szybko schnąca”…Przykłady można mnożyć…A cała moja irytacja dalatego, że pisząc o
ryżu z jabłkami…” dzień jak co dzień”… musiałam się zatrzymać i zastanowić jak napisać… a
potem, pomimo że znam zasadę i tak dla pewności sprawdziłamJakoś dziwnie chce mi się powtórzyć za Tuwimem:I nic nie wiem, i nic nie rozumiem,I wciąż wierzę biednymi zmysłami,Że ci ludzie na drugiej półkuliMuszą chodzić do góry nogami.

Dziś propnuję
kabaczki z kulkami
mięsnymi, doprawiane na sposób indyjski a do tego naszą polską
kaszę jęczmiennąDużo u mnie ostatnio
cukinii,
kabaczków,
patisonów, ale to przez to chimeryczne lato i spóźniony okres wegetacyjny… w ogródku dopiero teraz są największe plony, jeśli chodzi o wszelkie dyniowateSkładniki:
kabaczki młode – 2 szt,
mięso mielone – 50 dkg,
jaja – 2 szt,
kajzerka sucha – 2 szt,
maślanka – 1 szklanka,
cebula – 3 szt,
czosnek – 2 ząbki,
kozieradka mielona- 1 łyżka,
curry – 1 łyżka,
imbir mielony – 1 łyżeczka,
papryka ostra- 1/2 łyżeczki,
gałka muszkatołowa- 1 szczypta,
olej do smażenia,
sól do smaku,
kasza jeczmienna – 200 g.Przygotowanie:
Młode kabaczki umyć i pokroić w dużą kostkę. Jeśli mają wykształcone nasiona to trzeba wcześniej usunąć gniazda nasienne.Obraną
cebulę pokroić w półplasterki.
Bułki namoczyć w
maślance albo w
kefirze, poczekać aż zmiękną i następnie odcisnąć. Wymieszać
mięso z
bułkami oraz
jajkami. Dodać przecisnięty przez praskę
czosenk i doprawić odrobiną
gałki muszkatołowej, połową łyżki
kozieradki,
imbirem oraz
ostrą papryką. Wyrobić
mięso na gładką masę i uformować średniej wielkości kulki. Każdą kulkę obsmażyć na rozgrzanym
oleju. Można je przed smażeniem obtaczać w
bułce tartej, ale nie jest to konieczne.Ugotować
kaszę jęczmienną zgodnie z przepisem na opakowaniu.Do dużej patelni, ewentualnie woka wlać świeży
olej i rozgrzać. Do gorącego
oleju wsypać
curry, resztę
kozieradki, odrobinę
imbiru a następnie dodać pokrojone warzywa. Smażyć kilka minut , żeby zmiękły i puściły sok. Dołożyć przygotowane wcześniej kulki
mięsne i wszystko razem dusić około 7-10 minut. Podawać z
kaszą jęczmienną.