ßßß Cookit - przepis na Pulpety w towarzystwie pieczarek i selera

Pulpety w towarzystwie pieczarek i selera

nazwa

Wykonanie

Zwykle robiłam pulpety trochę inaczej - z dodatkiem sera, w sosie selerowo-cebulowym. Niedługo zamieszczę na nie przepis, ale najpierw pokażę Wam pomysł na szybki obiad z wykorzystaniem mięsa mielonego, pieczarek i selera. Danie stanowi odchudzoną wersję pulpetów, o których wspomniałam w pierwszym zdaniu.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- kilka pieczarek,
- 1 średnia cebula,
- 1 rozmoczona w wodzie kajzerka,
- 1 jajko,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, odrobina curry, szczypta granulowanego czosnku,
- sos: kawałek selera, 3-4 pieczarki, cebula, przyprawy, ewentualnie mąka do zagęszczenia.
Mięso mielone mieszamy z dodatkiem: startych na tarce pieczarek i cebuli, kajzerki, jajka i przypraw. W średnim garnku zagotowujemy wodę (troszeczkę ponad połowę objętości garnka) z dodatkiem domowej kostki rosołowej. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy uformowane z mięsa pulpety. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy startego na tarce selera, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki.Gotujemy kolejne 10-15 minut, przyprawiamy sos, ewentualnie zagęszczamy mąką. Mój sos zagęściłam za pomocą Sosera - wygranej w konkursie, którą postanowiłam przetestować. Efekt jest bardzo dobry! Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/03/pulpety-w-towarzystwie-pieczarek-i.html