Wykonanie
Zwykle robiłam pulpety trochę inaczej - z dodatkiem
sera, w sosie
selerowo-
cebulowym. Niedługo zamieszczę na nie przepis, ale najpierw pokażę Wam pomysł na szybki obiad z wykorzystaniem
mięsa mielonego,
pieczarek i
selera. Danie stanowi odchudzoną wersję pulpetów, o których wspomniałam w pierwszym zdaniu.

Składniki:- 500 g
mięsa mielonego,- kilka
pieczarek,- 1 średnia
cebula,- 1 rozmoczona w wodzie
kajzerka,- 1
jajko,-
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka ostra, odrobina
curry, szczypta granulowanego
czosnku,- sos: kawałek
selera, 3-4
pieczarki,
cebula,
przyprawy, ewentualnie
mąka do zagęszczenia.
Mięso mielone mieszamy z dodatkiem: startych na tarce
pieczarek i
cebuli,
kajzerki,
jajka i przypraw. W średnim garnku zagotowujemy
wodę (troszeczkę ponad połowę objętości garnka) z dodatkiem domowej
kostki rosołowej. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy uformowane z
mięsa pulpety. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy startego na tarce
selera, pokrojoną w drobną kostkę
cebulę i pokrojone w plasterki
pieczarki.Gotujemy kolejne 10-15 minut, przyprawiamy sos, ewentualnie zagęszczamy
mąką. Mój sos zagęściłam za pomocą Sosera - wygranej w konkursie, którą postanowiłam przetestować. Efekt jest bardzo dobry! Smacznego!