Wykonanie
            Mlůne sznycle, przirychtowane ze świńskigo mjynsa, świńsko-uowjynźigo nale dowńi tyż ze krůliczygo, bestůż we Ślůnsku kejśik bůło powszechne cichtowańy krůlikůw.Niby kotlet mielony zna każdy, jednak u mnie w domu jednoznacznie był to karbinadel -w innych częściach Śląska karminadel, kardinadle lub gehaktyz . Na samym początku karbinadel był daniem jarskim, opartym na ziarnach pszenicy. Znane są też karbinadle z 
kalafiora. Ze względu na powszechny chów 
królików dawny przepis był z 
mięsa króliczego, ale oryginalnie górnośląski karbinadel jest z 
mielonego mięsa wieprzowego i 
śledzia. Poniżej najpopularniejsza współczesna wersja tego dania.Składniki:40 dag 
mięsa mielonegojajkokajzerkamała 
cebulapieprz i 
sólolej do smażeniawłożyć 
mięso do miski, wbić 
jajko, dodać 
cebulę pokrojoną w drobną kostkę, 
bułkę namoczyć w wodzie, gdy zmięknie odcisnąć i dodać do 
mięsa, doprawić do smaku 
solą i 
pieprzem; wyrobić ręką na jednolitą masę. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można wsypać trochę 
tartej bułki. Formować niewielkie kotlety, obtaczając w 
tartej bułce. Smażyć na gorącym tłuszczu, na rumiano z obu stron.
