Wykonanie
Wesołego Alleluja, niech się
jajko w brzuszkach kula...Wszystkiego najlepszego w dni Wielkanocne, czasu spędzonego w rodzinnej atmosferze, odłączonych komórek i laptopów, wylogowania się z fejsa i istagrama;)Zanim na święta wyłączę komputer podrzucam Wam bardzo smaczną i ciekawią propozycje na wielkanocny obiad - scotch egg czyli
jajka w
mięsie doprawione
gałką muszkatołową i
curry.PYCHA!

Składniki:8
jajek klasy M500g
mięsa mielonego indyczego1
bułka kajzerkajajko +
żółtkośrednia biała
cebuladwa ząbki
czosnku100ml
mleka pełnego
bułka tarta pół szklanki + do obtoczenia
curry,
gałka muszkatołowa,
sól,
czarny pieprz3-4 łyżki
masła klarowanegoWykonanie:
Jajka gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżki
octu lub
soli na twardo. Studzimy, obieramy.
Cebule i dwa ząbki
czosnku drobno siekamy i szklimy na łyżce
masła klarowanego.
Kajzerkę moczymy w ciepłym
mleku. Do
mielonego mięsa dodajemy
cebulkę z
czosnkiem, odciśniętą
bułkę, oraz wbijamy jedno
jajko oraz jedno
żółtko. Masę dokładnie wyrabiamy dłonią. Doprawiamy do smaku
solą, świeżo mielonym
pieprzem,
curry oraz
gałką muszkatołową. Z masy formujemy w dłoniach małe placki, na ich środku umieszczamy
jajko a następnie dokładnie zalepić masą
mięsną formując kulki. Każdą z nich obtoczyć w
bułce tartej i usmażyć na rumiano ze wszystkich stron na
maśle klarowanym. Podawać z dodatkiem pikantnego
sosu pomidorowego lub
sosu czosnkowego.