ßßß Cookit - przepis na Ciasto z kremem, truskawkami i galaretką

Ciasto z kremem, truskawkami i galaretką

nazwa

Wykonanie

Przepis znalazłam na blogu Takie tam pichcenie, to nie jest pierwszy przepis , który tam podpatrzyłam
Choć sama fanką deserów nie jestem i zawsze powtarzam , że ze słodyczy najbardziej lubię schabowego, te ciasto „oczarowało” mnie od pierwszego wejrzenia
Nie jest bardzo słodkie, galaretka jabłkowo miętowa mocno orzeźwiająca. Ciasto idealne na lato. Ciasto wbrew pozorom jest dość szybkie i łatwe w przygotowaniu ( pomijając czas tężenia galaretki
). Gorąco polecam, zniknie w mgnieniu oka.
SKŁADNIKI:
biszkopt
4 jajka (L)
2 pełne łyżki mąki pszennej
2 pełne łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
krem
500 ml mleka
budyń śmietankowy
2 łyżki mąki pszennej
25 dag masła ( temperatura pokojowa)
5 -6 łyżek cukru pudru
nasączenie
120 ml wody
łyżka soku z limonki
2 łyżeczki cukru
wierzch
około 50 dag truskawek
2 galaretki jabłko-mięta
750 ml wrzątku
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli – u mnie mikser. Następnie zmniejszyć obroty do minimum i dodawać po jednym żółtku. Stopniowo dodawać cukier, proszek do pieczenia oraz mąki, w oryginale jest aby tą część mieszać już delikatnie łyżka, natomiast ja z wygody wszystko mieszam mikserem
Ciasto przelać o wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką formy (35×24). Piec 30 minut w 180 stopniach. Następnie ostudzić. W tym czasie przygotować galaretki i studzić. Następnie przygotować krem. W szklance mleka wymieszać budyń oraz mąkę, resztę mleka zagotować, zmniejszyć ogień dodać pozostałe, ugotować budyń, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać partiami do wystudzonego budyniu i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany krem wyłożyć na wystudzony biszkopt. Na wierzchu ułożyć truskawki , zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2015/06/18/ciasto-z-kremem-truskawkami-i-galaretka