Wykonanie
Przepis znalazłam na blogu Takie tam pichcenie, to nie jest pierwszy przepis , który tam podpatrzyłamChoć sama fanką deserów nie jestem i zawsze powtarzam , że ze
słodyczy najbardziej lubię
schabowego, te ciasto „oczarowało” mnie od pierwszego wejrzeniaNie jest bardzo słodkie,
galaretka jabłkowo miętowa mocno orzeźwiająca. Ciasto idealne na lato. Ciasto wbrew pozorom jest dość szybkie i łatwe w przygotowaniu ( pomijając czas tężenia
galaretki). Gorąco polecam, zniknie w mgnieniu oka.

SKŁADNIKI:
biszkopt4
jajka (L)2 pełne łyżki
mąki pszennej2 pełne łyżki
skrobi kukurydzianej1 łyżeczka
proszku do pieczenia4 łyżki
cukrukrem500 ml
mlekabudyń śmietankowy2 łyżki
mąki pszennej25 dag
masła ( temperatura pokojowa)5 -6 łyżek
cukru pudrunasączenie120 ml
wodyłyżka
soku z limonki2 łyżeczki
cukruwierzchokoło 50 dag
truskawek2
galaretki jabłko-
mięta750 ml wrzątkuPRZYGOTOWANIE:Przygotować
biszkopt.
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą
soli – u mnie mikser. Następnie zmniejszyć obroty do minimum i dodawać po jednym
żółtku. Stopniowo dodawać
cukier,
proszek do pieczenia oraz
mąki, w oryginale jest aby tą część mieszać już delikatnie łyżka, natomiast ja z wygody wszystko mieszam mikseremCiasto przelać o wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką formy (35×24). Piec 30 minut w 180 stopniach. Następnie ostudzić. W tym czasie przygotować
galaretki i studzić. Następnie przygotować krem. W szklance
mleka wymieszać
budyń oraz
mąkę, resztę
mleka zagotować, zmniejszyć ogień dodać pozostałe, ugotować
budyń, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ostudzić.
Masło utrzeć z
cukrem na puch, dodawać partiami do wystudzonego budyniu i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany krem wyłożyć na wystudzony
biszkopt. Na wierzchu ułożyć
truskawki , zalać tężejącą
galaretką. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Smacznego:)