Wykonanie
Truskawkowy tydzień trwa dalej na moim blogu :)
biszkopt :5
jajek3/4 szklanki.
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej tortowej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejkrem :
budyń śmietankowy2 szklanki
mleka3 łyżki
cukru2 łyżki
mąki pszennejkostka
masłagóra :2
galaretki truskawkoweok. 800 ml wrzącej
wodyok. 500 gram
truskawekBiszkopt :
białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić mikserem na sztywną pianę.Łyżka po łyżce, dalej miksując, wsypywać
cukier.Dodawać po kolei
żółtka miksując.
Mąki wymieszać ze sobą i przesiać, następnie wsypywać do ciasta stopniowo i ręcznie wymieszać.Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wlać ciasto i piec je w temp. 170 st.C. przez około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.Odstawić
biszkopt do ostygnięcia.Zimny
biszkopt przekroić na pół, będziemy używać jedną połowę, którą przekładamy z powrotem do tortownicy.Krem : Szklankę
mleka przelać do garnuszka i zagotować.Do drugiej szklanki
mleka dodać proszek budyniowy,
cukier i
mąkę.Do gotującego się
mleka wlać zimną mieszankę i energicznie mieszać, zestawić ze źródła ciepła.Przełożyć
budyń do miseczki w celu schłodzenia, przykryć folią dotykając powierzchni budyniu (nie pojawi się kożuch).Miękkie
masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu aż masa będzie jednolita.Przełożyć krem na
biszkopt.Wierzch :
Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie i zostawić do ostudzenia.Gdy
galaretki będą letnie włożyć miskę z nimi do lodówki by lekko stężały.Na
biszkopcie z kremem wyłożyć
truskawki.
