ßßß
biszkopt :5 jajek3/4 szklanki. cukru3/4 szklanki mąki pszennej tortowej1/4 szklanki mąki ziemniaczanejkrem :budyń śmietankowy2 szklanki mleka3 łyżki cukru2 łyżki mąki pszennejkostka masłagóra :2 galaretki truskawkoweok. 800 ml wrzącej wodyok. 500 gram truskawekBiszkopt : białka oddzielić od żółtek.Białka ubić mikserem na sztywną pianę.Łyżka po łyżce, dalej miksując, wsypywać cukier.Dodawać po kolei żółtka miksując.Mąki wymieszać ze sobą i przesiać, następnie wsypywać do ciasta stopniowo i ręcznie wymieszać.Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wlać ciasto i piec je w temp. 170 st.C. przez około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.Odstawić biszkopt do ostygnięcia.Zimny biszkopt przekroić na pół, będziemy używać jedną połowę, którą przekładamy z powrotem do tortownicy.Krem : Szklankę mleka przelać do garnuszka i zagotować.Do drugiej szklanki mleka dodać proszek budyniowy, cukier i mąkę.Do gotującego się mleka wlać zimną mieszankę i energicznie mieszać, zestawić ze źródła ciepła.Przełożyć budyń do miseczki w celu schłodzenia, przykryć folią dotykając powierzchni budyniu (nie pojawi się kożuch).Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu aż masa będzie jednolita.Przełożyć krem na biszkopt.Wierzch : Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie i zostawić do ostudzenia.Gdy galaretki będą letnie włożyć miskę z nimi do lodówki by lekko stężały.Na biszkopcie z kremem wyłożyć truskawki.