ßßß
Biszkopt:3 jajka100 g cukru100 g mąki pszennej50 g maki ziemniaczanejMasa karpatkowa:1 opakowanie budyniu ( proszek) waniliowego100 g cukru2 żółtka0,5 l mleka2 łyżki mąki pszennej65 g zimnego masła ( ok. 1/3 kostki, mającej 200g)Galaretka truskawkowaTruskawkiBiszkopt:Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie dodać żółtka. Nadal mieszając, dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Formę do pieczenia ( 26 x 19 cm) wyłożyć papierem. Wlać ciasto i piec ok. 35 min w 170 st. Kiedy biszkopt się piecze, przygotować krem.Krem:Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać 250 ml mleka i dalej mieszając, dodać proszek budyniowy i 2 łyżki mąki.Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę budyniową i gotować mieszając. Kiedy krem się ugotuje i zgęstnieje, dodać do niego starte zimne masło. WymieszaćZ upieczonego biszkoptu ostrożnie ściąć przyrumienioną "skórkę". Wyłożyć krem i wyrównać. Na kremie ułożyć przekrojone truskawki. Odstawić do wystudzenia.W tym czasie przygotować galaretkę. Kiedy galaretka zacznie tężeć, wlać ją na ciasto. Odstawić do lodówki do ostatecznego zastygnięcia.