Wykonanie

Ostatnio
pisałam, że byłam pod wrażaniem ciasta kruchego, z którym robiłam C iasto z
rabarbarem . Postanowiłam wykorzystać ten przepis do tarteletek i wyszły przepyszne. Myślę, ż e to jeszcze nie koniec inspiracji z
truskawkami w tym roku.P.S. Zostało mi jeszcze trochę ciasta, ale nie miałam 13 foremek, więc zrobiłam
ciasteczka i posmarowałam
dżemem... i nie muszę pisać kto jej zjadł :) ale spokojnie możecie zrobić trzynaście tarteletek, masy budyniowej wystarczy.Propozycja w sam raz na D zień Dziecka :)




Ciasto kruche:(12 tarteletek)150 g
mąki pszennej100 g
mąki ryżowej lub ziemniaczanej50 g
cukru150 g
masła1
jajkoTarteletki delikatnie wysmarować
masłem .Do miski przesiać obydwie
mąki, dodać
cukier, pokrojone na kawałki
masło i
jajko. Rozcierać palcami
masło z resztą składników, szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę.
Ciastem rozwałkować i wyłożyć nim każdą tarteletkę . Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na ok 30 minut. Każdą tarteletkę wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć
fasolą . Wstawić do nagrzanego piekarnika na 160 C. Piec 30 minut, na o stanie 10 minut zdjąć papier wraz z
fasolą. Ciasto m us i upiec się na lekk o złoty kolor . Wyją ć z piekarnika i wystudzić.Masa budyniowa :duży
budyń (na 3/4 l
mleka)czubata łyżka
masłaBudyń przygotować zgo dnie z informacja na opakowaniu, dodatkowo do zimnego
mleka dodajmy
masło.Jeszcze gorący
budyń przelewamy do upieczonych tarteletek . Całość studzimy. Na przestudzone bab eczki polewamy żelką z
truskawkami i wkładamy do lodówki na całkowite stężenie. Dodatkowo można dodać listki
mięty .Ż elka truskawkowa:2 łyżki
galaretki truskawkowej1/2 szklanki
wody30 dag
truskawekTruskawki kroimy na mniejsze kawałki.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Gdy ostygnie wrzucamy
truskawki. Następnie wkładamy do lodówki. Często mieszają, do momentu kiedy
galaretka z
truskawkami zacznie tężeć. Nie może być płynna bo wtedy spłynie z budyniu.



