ßßß

SKŁADNIKI na biszkopt:6 jajek6 łyżek cukru6 łyżek mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli na masę truskawkową:max. 1 kg truskawek60 ml = 1/4 szklanki wrzącej wody5 łyżek cukru250 g masłaJAK TO ZROBIĆZaczynamy od biszkoptuBiałka ubijamy ze szczyptą soli na pianę. Dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania lśniącej masy ok. 5-7 minut. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i roztrzepane żółtka. Delikatnie mieszamy łyżką. Masę biszkoptową wylewamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 120*C, a następnie podnosimy temperaturę do 180*C i pieczemy ok. 20 minut na złoty kolor.Upieczony jeszcze gorący biszkopt wyciągamy z blaszki. Odrywamy papier, kładziemy na ściereczce i przykrywamy drugą ścierkę. Biszkopt nie może być suchy, musi się "spocić".Masa truskawkowaDo garnuszka wlewamy wrzącą wodę, wsypujemy cukier, gotujemy do momentu rozpuszczenia cukru. Masło kroimy w kostkę.Teraz UWAGA bo będzie pryskać!Wrzący syrop cukrowy przelewamy do wysokiego naczynia, wrzucamy masło i szybko miksujemy. Aby mniej pryskało najlepiej wstawić miskę do zlewu. W trakcie miksowania do zlewu wlewamy zimną wodę, aby masło szybciej się ścięło. Miksujemy na biały puch.Dodajemy truskawki, miksujemy na gładką masę - ilość truskawek wg uznania, ja lubię dać dużo, żeby krem był wyraźnie truskawkowy, a nie maślany. Na koniec dodaję kilka drobno pokrojonych truskawek.Wystudzony biszkopt kroimy na dwa blaty. Na jeden wykładamy połowę masy, na drugi resztę. Na masę luźno wykładam jeszcze kilka truskawek pokrojonych w ósemki. Zawijamy krótszym bokiem do środka. Zawijamy w papier śniadaniowy. Odstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny.Smacznego!

Biorę udział w akcjach kulinarnych