Wykonanie
Rolada truskawkowa - mój smak z dzieciństwa, mój smak lata :) Moja mama zawsze piekła ją na uroczystości domowe czy szkolne. Dzisiaj już ją sama robię i wychodzi bardzo smaczna. Teraz mamy sezon na
truskawki więc z
truskawkami jest idealna, ale z
jagodami czy
malinami też jest wyśmienita! Zapraszam po przepis
póki jeszcze są
truskawki :) Smacznego!Moja rolada bierze udział w konkursie"
Mięta i
pieprz od Joseph Joseph, czyli kulinarne smaki lata ze szczyptą designu w Fabryka Form"http://fabrykaform.pl/magazyn/konkurs-kulinarny-joseph-joseph-w-ff.php


SKŁADNIKI na
biszkopt:6
jajek6 łyżek
cukru6 łyżek
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli na masę
truskawkową:max. 1 kg
truskawek60 ml = 1/4 szklanki wrzącej
wody5 łyżek
cukru250 g
masłaJAK TO ZROBIĆZaczynamy od
biszkoptuBiałka ubijamy ze szczyptą
soli na pianę. Dodajemy
cukier i ubijamy do uzyskania lśniącej masy ok. 5-7 minut. Na koniec dodajemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i roztrzepane
żółtka. Delikatnie mieszamy łyżką. Masę
biszkoptową wylewamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 120*C, a następnie podnosimy temperaturę do 180*C i pieczemy ok. 20 minut na złoty kolor.Upieczony jeszcze gorący
biszkopt wyciągamy z blaszki. Odrywamy papier, kładziemy na ściereczce i przykrywamy drugą ścierkę.
Biszkopt nie może być suchy, musi się "spocić".Masa truskawkowaDo garnuszka wlewamy wrzącą
wodę, wsypujemy
cukier, gotujemy do momentu rozpuszczenia
cukru.
Masło kroimy w kostkę.Teraz UWAGA bo będzie pryskać!Wrzący
syrop cukrowy przelewamy do wysokiego naczynia, wrzucamy
masło i szybko miksujemy. Aby mniej pryskało najlepiej wstawić miskę do zlewu. W trakcie miksowania do zlewu wlewamy zimną
wodę, aby
masło szybciej się ścięło. Miksujemy na biały puch.Dodajemy
truskawki, miksujemy na gładką masę - ilość
truskawek wg uznania, ja lubię dać dużo, żeby krem był wyraźnie
truskawkowy, a nie
maślany. Na koniec dodaję kilka drobno pokrojonych
truskawek.Wystudzony
biszkopt kroimy na dwa blaty. Na jeden wykładamy połowę masy, na drugi resztę. Na masę luźno wykładam jeszcze kilka
truskawek pokrojonych w ósemki. Zawijamy krótszym
bokiem do środka. Zawijamy w papier
śniadaniowy. Odstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny.Smacznego!



Biorę udział w akcjach kulinarnych