Tiramisu to włoski deser. Mi zawsze kojarzył się z gotowymi biszkoptami nasączonymi espresso, na które nakłada się krem z mascarpone i jajek.No własnie- ale dlaczego tych biszkoptów nie zrobić samemu? Na ten pomysł wpadła Basia :)Przepis na biszkopt Basi Ritz :)4 jajka4 łyżki ciepłej wody125 g drobnego cukru1 paczka cukru z prawdziwą wanilią130 g mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniasóltłuszcz do wysmarowania formyBiałka ubić na sztywno, dodając szczyptę soli i ciepła wodę. Dodawać 60 g cukru ciągle ubijając.Żółtka ubić z resztą cukru i cukrem z prawdziwą wanilią. Włożyć 1/3 ubitej masy z białek, wymieszać. Włożyć resztę białek, wymieszać i dodac mąkę z proszkiem. Podzielić na 2 tortownice i piec w 200 °C przez 13-15 minut :)