ßßß
Składniki:250g mąki pszennej100g cukru130g masła3 jajka1 łyżka soku z cytryny1,5 łyżeczki proszku do pieczenia200g truskawek
Wykonanie:- składniki powinny mieć temperaturę pokojową- masło rozpuścić i pozostawić do ostudzenia- jajka zmiksować z cukrem, wlać ostudzone masło, ponownie zmiksować- dodać sok z cytryny oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia- wszystko zmiksować do połączenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji, ciasto będzie bardzo gęste- tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy i rozprowadzić łyżką, by uzyskać równą warstwę- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, przekroić na połówki- układać na cieście w lekkich odstępach częścią przekrojoną do góry, lekko wciskając w ciasto- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec 50-55 minut do tzw. suchego patyczka- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, po lekkim ostygnięciu wyjąć z formy, studzić w temperaturze pokojowej, przechowywać pod przykryciem
Ciasto ucierane z truskawkami smakuje wybornie i ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem drugiego kawałka. Mimo bardzo gęstej konsystencji przed upieczeniem, ładnie wyrasta, jest puszyste i wilgotne w środku.