Wykonanie
Ciasto ucierane z
truskawkami to kolejny prosty i szybki w wykonaniu wypiek z sezonowymi
owocami. Dodatek
soku z cytryny sprawia, że ciasto ma delikatny
cytrynowy aromat. Masa przed pieczeniem jest bardzo gęsta, dzięki temu ułożone na górze
truskawki nie wpadają do środka i pięknie dekorują wierzch ciasta po upieczeniu. Ciasto tradycyjnie jak większość ciast ucieranych pieczemy do tzw. suchego patyczka, gdyż czas pieczenia jest orientacyjny i zależy od użytej formy. Moje ciasto powstało w tortownicy o średnicy 21cm .

Składniki:250g
mąki pszennej100g
cukru130g
masła3
jajka1 łyżka
soku z cytryny1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia200g
truskawek
Wykonanie:- składniki powinny
mieć temperaturę pokojową-
masło rozpuścić i pozostawić do ostudzenia-
jajka zmiksować z
cukrem, wlać ostudzone
masło, ponownie zmiksować- dodać
sok z cytryny oraz
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia- wszystko zmiksować do połączenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji, ciasto będzie bardzo gęste- tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy i rozprowadzić łyżką, by uzyskać równą warstwę-
truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, przekroić na połówki- układać na cieście w lekkich odstępach częścią przekrojoną do góry, lekko wciskając w ciasto- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec 50-55 minut do tzw. suchego patyczka- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, po lekkim ostygnięciu wyjąć z formy, studzić w temperaturze pokojowej, przechowywać pod przykryciem

Ciasto ucierane z
truskawkami smakuje wybornie i ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem drugiego kawałka. Mimo bardzo gęstej konsystencji przed upieczeniem, ładnie wyrasta, jest puszyste i wilgotne w środku.