Wykonanie
Na blogu jest już kilka przepisów na ciasta ucierane, a ja cały czas wyszukuję następne. Jak dla nas nie może być sezonu
truskawkowego bez ucierańca. Tym razem postanowiłam wykorzystać przepis Bereniki . Ciasto wyszło przepyszne. Mięciutkie, delikatne. Polecam z całego
serca.
Składniki:250 g
mąki pszennej100 g
cukru130 g
masła3
jajka1 łyżka
soku z cytryny1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g
truskawekWykonanie:Tortownicę (21 - 24 cm) wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Masło roztopić i przestudzić.
Jajka utrzeć do białości z
cukrem. Następnie dodać przestudzone
masło i przez chwilę razem ucierać. Dodać
sok z cytryny oraz
mąkę z proszkiem. Składniki ucierać, aż powstanie jednolita masa (nie trwa to długo). Gotowe ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Umyte i odszypułkowane
truskawki przekroić na pół. Położyć na wierzchu ciasta, przekrojoną stroną do góry. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 50 - 55 minut (do suchego patyczka). Przestudzić w formie przez kilka - kilkanaście minut, a następnie wyjąć na kratkę. Można posypać
cukrem pudrem.