ßßß
Składniki:250 g mąki pszennej100 g cukru130 g masła3 jajka1 łyżka soku z cytryny1,5 łyżeczki proszku do pieczenia200 g truskawekWykonanie:Tortownicę (21 - 24 cm) wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masło roztopić i przestudzić. Jajka utrzeć do białości z cukrem. Następnie dodać przestudzone masło i przez chwilę razem ucierać. Dodać sok z cytryny oraz mąkę z proszkiem. Składniki ucierać, aż powstanie jednolita masa (nie trwa to długo). Gotowe ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Umyte i odszypułkowane truskawki przekroić na pół. Położyć na wierzchu ciasta, przekrojoną stroną do góry. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 50 - 55 minut (do suchego patyczka). Przestudzić w formie przez kilka - kilkanaście minut, a następnie wyjąć na kratkę. Można posypać cukrem pudrem.