ßßß Cookit - przepis na Ucierano ciasto cytrynowe z truskawkami

Ucierano ciasto cytrynowe z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Truskawki zaczynają atakować sklepowe półki i nie sposób przejść obok nich obojętnie. Skusiłam się i kupiłam aż dwa opakowania. Truskaweczki okazały się bardzo słodziutkie. Od razu chciałam upiec z nimi dobre ciacho najlepiej z nutą cytryny ale jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu ( nie licząc czasu pieczenia, wszak piekarnik piecze sam :) ). Upiekłam puszyste, mięciutkie, ucierane ciasto z przepisu Bereniki, która prowadzi bloga Smakołyki Bereniki . Do ciasta dodałam skórkę cytrynową co nadało mu cudownego cytrynowego, orzeźwiającego smaku.
Składniki : ( upiekłam z podwójnej porcji i tak też podaje ilość składników. Jeśli chcecie mniejsze ciasto upieczcie je z poły porcji w tortownicy o wymiarach 21 cm )
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
500 g mąki pszennej
200 g cukru
260 g masła
6 jaj
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 2 większych cytryn
3 łyżeczki proszku do pieczenia
400 g truskawek
Truskawki myjemy, odsączamy porządnie na sicie, odcinamy szypułki. Tniemy w kostkę, na pół lub w ćwiartki. Technika dowolna :)
Masło roztapiamy, odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Jajka zmiksować z cukrem, następnie wlewamy masło, ponownie miksujemy. Kolejno dodajemy sok z cytryny, skórkę cytrynową i przesianą mąkę. Ponownie miksujemy aż składniki się połączą a ciasto będzie gładkie i jednolite.
Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy truskawki.
Pieczemy w temp. 175°C przez 55-60 minut lub do tzw suchego patyczka.
* Jeśli będziecie piekli ciasto z połowy składników w formie o średnicy 21 cm to czas pieczenia jest 50-55 minut lub do suchego patyczka.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/06/Ucierano-ciasto-cytrynowe-z-truskawkami.html