Wykonanie
Truskawki zaczynają atakować sklepowe półki i nie sposób przejść obok nich obojętnie. Skusiłam się i kupiłam aż dwa opakowania. Truskaweczki okazały się bardzo słodziutkie. Od razu chciałam upiec z nimi dobre ciacho najlepiej z nutą
cytryny ale jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu ( nie licząc czasu pieczenia, wszak piekarnik piecze sam :) ). Upiekłam puszyste, mięciutkie, ucierane ciasto z przepisu Bereniki, która prowadzi bloga Smakołyki Bereniki . Do ciasta dodałam
skórkę cytrynową co nadało mu cudownego
cytrynowego, orzeźwiającego smaku.
Składniki : ( upiekłam z podwójnej porcji i tak też podaje ilość składników. Jeśli chcecie mniejsze ciasto upieczcie je z poły porcji w tortownicy o wymiarach 21 cm )Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej500 g
mąki pszennej200 g
cukru260 g
masła6 jaj2 łyżki
soku z cytrynyskórka otarta z 2 większych
cytryn3 łyżeczki
proszku do pieczenia400 g
truskawekTruskawki myjemy, odsączamy porządnie na sicie, odcinamy szypułki. Tniemy w kostkę, na pół lub w ćwiartki. Technika dowolna :)
Masło roztapiamy, odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia.
Jajka zmiksować z
cukrem, następnie wlewamy
masło, ponownie miksujemy. Kolejno dodajemy
sok z cytryny,
skórkę cytrynową i przesianą
mąkę. Ponownie miksujemy aż składniki się połączą a ciasto będzie gładkie i jednolite.Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy
truskawki.Pieczemy w temp. 175°C przez 55-60 minut lub do tzw suchego patyczka.* Jeśli będziecie piekli ciasto z połowy składników w formie o średnicy 21 cm to czas pieczenia jest 50-55 minut lub do suchego patyczka.Smacznego :)