ßßß Cookit - przepis na Ciasto z brzoskwiniami w galaretce i kremem budyniowym

Ciasto z brzoskwiniami w galaretce i kremem budyniowym

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam Wam ciasto z brzoskwiniami bardzo orzeźwiające w smaku. Proste w zrobieniu, ale wymagające czasu. Zachęcam do pieczenia, jest warte Waszych starań. Najlepiej smakuje po 2 dniach, kiedy biszkopt przejdzie wszystkimi smakami.
Biszkopt: (blacha prostokątna 25 x 30 cm)
4 jajka
niepełna szkl. cukru (ponad 3/4)
niepełna szkl. mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania dostępny tutaj
Krem budyniowy:
1/2 kostki masła prawdziwego
1 cukier wanilinowy
1 budyń śmietankowy
250 ml mleka
2 łyżeczki cukru
2 czubate łyżki cukru pudru
W 1/4 szklanki mleka rozrabiamy budyń. Pozostałą cześć mleka zagotowujemy, dodajemy cukier. Jak mleko zawrze zdejmujemy z gazu, dodajemy budyń i energicznie mieszamy. Następnie stawiamy na gazie i zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło kroimy w kostkę i czekamy, aż zmięknie. Dodajemy cukier puder i miksujemy na puszystą masę. Partiami dodajemy ostygnięty budyń. Dokładnie mieszamy.
Dodatkowo:
2 galaretki brzoskwiniowe lub cytrynowe
Puszka brzoskwiń w syropie
Masa krówkowa
Wiórki kokosowe
2 galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Brzoskwinie odsączamy i kroimy w drobną kosteczkę.
Upieczony biszkopt przekrawamy na pół. Pierwszą warstwę nasączamy syropem z brzoskwiń. Wykładamy krem budyniowy. Na kremie umieszczamy pokrojone brzoskwinie. Jak galaretka zacznie tężeć, powoli wylewamy ją na brzoskwinie. Wkładamy do lodówki, aż galaretka będzie gotowa. Następnie kładziemy na galaretkę blat biszkoptowy i lekko dociskamy. Nasączamy syropem z brzoskwiń. Smarujemy cienką warstwą masy krówkowej. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego.
Źródło:http://tojestpyszne.blogspot.com/2015/01/ciasto-z-brzoskwiniami-w-galaretce-i.html