ßßß
SKŁADNIKI:fasola typu jaś suszona 1/2 kgprzecier pomidorowy 150 gcebula 1 dużaszynka dowolna ok 10 plastrówkabanos 2 sztczosnek 1 ząbekliść laurowy 1 sztziele angielskie 2 sztmajeranek 1 łyżeczkasól pieprz do smakucukier 1/2 łyżeczkimasło 1 łyżkamąka 1 płaska łyżkaPRZYGOTOWANIE:Fasolę umyć i przełożyć do miski, zalać wodą i odstawić najlepiej na całą noc. Następnie przełożyć do garnka, dolać wody, tak aby przykrywała fasolkę ok 2-3 cm, ziele angielskie i liść laurowy, gotować ok 40 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy.Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wraz z posiekanym czosnkiem podsmażyć na odrobinie oleju. Przełożyć do fasolki. Wędlinę pokroić w kostkę, podsmażyć. Kabanosa pokroić w małe kawałki. Mięsa dodać do pozostałych składników. Dosypać majeranek, cukier, szczyptę soli i pieprzu. Zamieszać zmniejszyć ogień.Przygotować zasmażkę: Masło rozpuścić na patelni, dodać masło i cały czas mieszając podsmażać niecałą minutę. Dodać do zupy. Gotować do miękkości fasolki, na koniec ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Smacznego:)Podobne przepisy:Zupa gulaszowa