ßßß Cookit - przepis na Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

nazwa

Wykonanie

To moje drugie podejście do fasolki po bretońsku. Ostatni raz robiłam jakieś 3 lata temu i zupełnie zapomniałam o tym daniu. Wczoraj, zupełnie przypadkowo podczas robienia porządków w jednej z kuchennych szafek znalazłam białego Jasia:) Zalałam wodą i zostawiłam na noc. Przygotowanie dania nie jest pracochłonne, wystarczy od czasu do czasu przemieszać i coś tam dołożyć. W oryginalnym przepisie powinna być dobra kiełbasa i kawałek boczku. U mnie w zastępstwie wędlina i kabanos. Fasolka ponoć najlepsza dopiero na następny dzień, lub taka kilkukrotnie odgrzewana. Nie wiem czy się o tym przekonam, bo już prawie nic nie zostało:) Polecam
SKŁADNIKI:
fasola typu jaś suszona 1/2 kg
przecier pomidorowy 150 g
cebula 1 duża
szynka dowolna ok 10 plastrów
kabanos 2 szt
czosnek 1 ząbek
liść laurowy 1 szt
ziele angielskie 2 szt
majeranek 1 łyżeczka
sól pieprz do smaku
cukier 1/2 łyżeczki
masło 1 łyżka
mąka 1 płaska łyżka
PRZYGOTOWANIE:
Fasolę umyć i przełożyć do miski, zalać wodą i odstawić najlepiej na całą noc. Następnie przełożyć do garnka, dolać wody, tak aby przykrywała fasolkę ok 2-3 cm, ziele angielskie i liść laurowy, gotować ok 40 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wraz z posiekanym czosnkiem podsmażyć na odrobinie oleju. Przełożyć do fasolki. Wędlinę pokroić w kostkę, podsmażyć. Kabanosa pokroić w małe kawałki. Mięsa dodać do pozostałych składników. Dosypać majeranek, cukier, szczyptę soli i pieprzu. Zamieszać zmniejszyć ogień.
Przygotować zasmażkę: Masło rozpuścić na patelni, dodać masło i cały czas mieszając podsmażać niecałą minutę. Dodać do zupy. Gotować do miękkości fasolki, na koniec ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Smacznego:)
Podobne przepisy:
Zupa gulaszowa
Źródło:http://potravel.pl/2013/12/05/fasolka-po-bretonsku