ßßß Cookit - przepis na Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

nazwa

Wykonanie

Przepyszne i niezwykle sycące danie, którego popularność na polskim stole utrzymuje się od lat. Doskonale rozgrzewa i dodaje energii. Nie przyrządzam fasolki zbyt często, ale gdy już się za nią biorę to przygotowuję od razu cały ogromny gar – jak dla wojska. Potem mrożę nadwyżkę w pojemnikach, w ten sposób mam gotowy szybki obiad, zawsze wtedy, gdy potrzebuję zjeść coś szybkiego i konkretnego.
Składniki:
80 dag fasoli duży Jaś
20 dag swojskiej kiełbasy
30 dag wędzonego boczku
3 średnie cebule
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, 5-6 kuleczek ziela angielskiego, 1 łyżka majeranku, szczypta ostrej papryki
1 łyżka Vegety
2 niepełne łyżki cukru
200 ml przecieru pomidorowego
1 łyżka oliwy
Zasmażka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Suche ziarna fasoli moczymy na noc w wodzie, aby napęczniała. Dzięki temu szybciej się ugotuje. Przeważnie gotuję ją około godziny. Gdy fasola się gotuje przystępujemy do przygotowania pozostałych składników. Kiełbasę i boczek kroimy w kosteczkę. Cebule obieramy z łupin, a następnie siekamy. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę. Na wrzący tłuszcz wrzucamy cebulę i smażymy na złoty kolor.
Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek - obrany i przeciśnięty przez praskę. Chwilkę smażymy, a następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę i boczek, które należy troszkę przyrumienić. Kiedy fasola jest już miękka (nie rozgotowana!), pora na dodanie do niej podsmażonych wędlin, cebuli oraz przecieru pomidorowego. Całość mieszamy i gotujemy dalej na wolnym ogniu.
Fasolkę doprawiamy do smaku solą, Vegetą, pieprzem. Wsypujemy majeranek, ostrą paprykę, ziele angielskie oraz liście laurowe. Na koniec dodajemy cukier. Na osobnej patelni rozpuszczamy masło. Do wrzącego tłuszczu dodajemy mąkę i energicznie mieszamy przez około 40 sekund. Gdy zasmażka jest już gotowa, wlewamy ją do fasoli. Chwilkę gotujemy, aż fasolka zgęstnieje. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki zdążą „przegryźć się” przez noc.
Smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'u
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Źródło:http://strefaprzyjemnosci.blogspot.com/2014/03/fasolka-po-bretonsku.html