Wykonanie
W weekend zaprosiliśmy Wójcików i Gabę oczywiście, na małe co nieco, w postaci
napojów lekko procentowych i mocno gazowanej koli:) Ponieważ zaplanowałam to na wieczorową
porę, przygotowałam małą kolację.
Ciasto francuskie jak zawsze mam w zamrażarce a nadzienie to efekt przeszukiwania mojej lodówki. Pierwszy raz użyłam
szpinaku z puszki i był baardzo dobry. Ponoć wyszły bardzo rewelacyjne:) Zjadłam porcyjkę na ciepło i kolejną rankiem na zimno. Polecam.

SKŁADNIKI:
ciasto francuskie 1 opakowanie
pierś z kurczaka 1 szt
pomidory z puszki 4 szt
pieczarki 2 szt
ser żółty tarty 8 łyżeczek
szpinak 6 łyżeczek
papryka czerwona 1/2 szt
jajko 1 szt
śmietana gęsta 1 łyżka
szpinak 6 łyżeczek
przyprawy do marynowania
kurczaka:
czosnek bazylia oregano olej 1 łyżkaPRZYGOTOWANIE:
Ciasto francuskie rozwałkować. Naczynia w których będziemy zapiekać wyłożyć
ciastem – boki troszkę wyżej.
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę , Posypać
przyprawami , zalać łyżką
oleju. Smażyć na rozgrzanej patelni. Naczynka wykładać warstwami:
Kurczak ,
pomidor, łyżeczka
żółtego sera tartego, plastry umytej
pieczarki, łyżeczkę odsączonego
szpinaku ( ja użyłam w puszce) krążki umytej, oczyszczonej
czerwonej papryki. Górę przykryć masą w wymieszanego
jajka,
śmietany oraz pozostałego
sera żółtego. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 40 minut w temp 180 stopni. Smacznego:)