ßßß
zdjęcie – 17 września 2012Piekąc dzisiejsze ciasto ‘na wynos’ pomyślałam, że pora najwyższa by je opublikować na blogu, tym bardziej, że pierwsze zdjęcia czekają już od połowy września. To typowo jesienny, aromatyczny wypiek : wilgotne jabłka, cynamon oraz orzechy, duuużo orzechów! :) Niestety nie pomnę skąd dokładnie pochodzi oryginalny przepis, ale jestem prawie że pewna, iż widziałam go w którymś wydaniu ‘Country Living’ mniej więcej rok temu (przyciągnęła mnie przede wszystkim jego nazwa, gdyż wszystko co rustykalne działa na mnie jak magnes ;)). Składniki, proporcje oraz sposób wykonania na tyle prosty, że bardzo łatwo go zapamiętać. A resztę możemy modyfikować do woli :)‚Przepis z dedykacją dla Atiny, na kończący się już Orzechowy Tydzień‚
tortownica o średnicy 22 cm175 g miękkiego masła150 g cukru* (używam jasnego trzcinowego)*(więcej, jeśli lubicie słodsze wypieki)3 jajka100 g mąki (połowę zastąpiłam razową orkiszową)1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu¼ łyżeczki zmielonych goździków100 g bardzo drobno zmielonych orzechów (u mnie laskowe)2 średniej wielkości jabłka + sok z cytryny200 g mieszanki orzechów (użyłam laskowych, włoskich i pekanów)opcjonalnie : 2-3 łyżki cukru (u mnie mieszanka pół na pół jasnego i ciemnego trzcinowego) + ½ łyżeczki cynamonuwszystkie składniki powinny mieć temp. pokojowąPiekarnik nagrzać do 180°C.Jabłka obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę, skroipć sokiem z cytryny.Orzechy (200 g) lekko zgrilowac na suchej patelni, wystudzić i poszatkować (niezbyt drobno).Mąkę wymieszać z proszkiem i przyprawami.Masło utrzeć z cukrem i jednym jajkiem na jednolitą, puszystą masę (ok. 5 minut), a następnie – stale ucierając – dodawać po jednym jajku (jeśli po dodaniu jajek masa się lekko ‘warzy’, dodajemy ok. 2 – 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy). Następnie dodać zmielone orzechy, połowę jabłek oraz połowę poszatkowanych orzechów i dokładnie wymieszać (nie miksować!).Przełożyć masę do natłuszczonej foremki i wierzch ciasta posypać pozostałą połową jabłek i orzechów, lekko ‘wgnieść’ je w ciasto, a następnie posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.Piec ok. godzinę, następnie na kilka minut pozostawić w foremce, po czym wystudzić na kratce.‚
‚Uwagi :- zamiast cynamonu możemy też użyć przyprawy korzennej / piernikowej; do wersji cynamonowej możemy też dodać po ok. ¼ łyżeczki kardamonu, imbiru i gałki muszkatołowej (lub sproszkowanej osnówki muszkatołowej / mace)- dziś powstała wersja gruszkowo-migdałowa, równie pyszna, z dodatkiem kardamonu zamiast cynamonu (ok. ½ łyżeczki)- garść orzechów możemy też zastąpić np. rodzynkami czy suszoną żurawiną, szczególnie do wersji gruszkowej świetnie ona pasuje‚- ciasto możemy przed podaniem posypać cukrem pudrem i podawać z dodatkiem crème fraîche lub lodów waniliowych‚
‚Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkim miłego tygodnia!I zapraszam po niedzieli na parę słów o książkach oraz na kilka prentowych propozycji, nie tylko na Święta :)‚