Wykonanie

zdjęcie – 17 września 2012Piekąc dzisiejsze ciasto ‘na wynos’ pomyślałam, że
pora najwyższa by je opublikować na blogu, tym bardziej, że pierwsze zdjęcia czekają już od połowy września. To typowo jesienny, aromatyczny wypiek : wilgotne
jabłka,
cynamon oraz
orzechy, duuużo
orzechów! :) Niestety nie pomnę skąd dokładnie pochodzi oryginalny przepis, ale jestem prawie że pewna, iż widziałam go w którymś wydaniu ‘Country Living’ mniej więcej rok temu (przyciągnęła mnie przede wszystkim jego nazwa, gdyż wszystko co rustykalne działa na mnie jak magnes ;)). Składniki, proporcje oraz sposób wykonania na tyle prosty, że bardzo łatwo go zapamiętać. A resztę możemy modyfikować do woli :)‚Przepis z dedykacją dla
Atiny, na kończący się już
Orzechowy Tydzień‚

tortownica o średnicy 22 cm175 g miękkiego
masła150 g
cukru* (używam jasnego trzcinowego)*(więcej, jeśli lubicie słodsze wypieki)3
jajka100 g
mąki (połowę zastąpiłam razową orkiszową)1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu¼ łyżeczki zmielonych
goździków100 g bardzo drobno zmielonych
orzechów (u mnie laskowe)2 średniej wielkości
jabłka +
sok z cytryny200 g mieszanki
orzechów (użyłam laskowych, włoskich i pekanów)opcjonalnie : 2-3 łyżki
cukru (u mnie mieszanka pół na pół jasnego i ciemnego trzcinowego) + ½ łyżeczki
cynamonuwszystkie składniki powinny
mieć temp. pokojowąPiekarnik nagrzać do 180°C.
Jabłka obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę, skroipć
sokiem z cytryny.
Orzechy (200 g) lekko zgrilowac na suchej patelni, wystudzić i poszatkować (niezbyt drobno).
Mąkę wymieszać z proszkiem i
przyprawami.
Masło utrzeć z
cukrem i jednym
jajkiem na jednolitą, puszystą masę (ok. 5 minut), a następnie – stale ucierając – dodawać po jednym
jajku (jeśli po dodaniu
jajek masa się lekko ‘warzy’, dodajemy ok. 2 – 3 łyżki
mąki i dokładnie mieszamy). Następnie dodać zmielone
orzechy, połowę
jabłek oraz połowę poszatkowanych
orzechów i dokładnie wymieszać (nie miksować!).Przełożyć masę do natłuszczonej foremki i wierzch ciasta posypać pozostałą połową
jabłek i
orzechów, lekko ‘wgnieść’ je w ciasto, a następnie posypać
cukrem wymieszanym z
cynamonem.Piec ok. godzinę, następnie na kilka minut pozostawić w foremce, po czym wystudzić na kratce.‚

‚Uwagi :- zamiast
cynamonu możemy też użyć
przyprawy korzennej / piernikowej; do wersji cynamonowej możemy też dodać po ok. ¼ łyżeczki
kardamonu,
imbiru i
gałki muszkatołowej (lub sproszkowanej osnówki muszkatołowej / mace)- dziś powstała wersja
gruszkowo-migdałowa, równie pyszna, z dodatkiem
kardamonu zamiast
cynamonu (ok. ½ łyżeczki)- garść
orzechów możemy też zastąpić np.
rodzynkami czy
suszoną żurawiną, szczególnie do wersji gruszkowej świetnie ona pasuje‚- ciasto możemy przed podaniem posypać
cukrem pudrem i podawać z dodatkiem crème fraîche lub
lodów waniliowych‚

‚Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkim miłego tygodnia!I zapraszam po niedzieli na parę słów o książkach oraz na kilka prentowych propozycji, nie tylko na Święta :)‚