ßßß
Spotkanie w gronie przyjaciół, rodzinne przyjęcie, mała czarna i....... coś słodkiego również by się przydało.Na dzisiejsze małe świętowanie w gronie koleżanek przygotowałam takie oto babeczki z jabłkowym nadzieniem w kształcie róż /pomysł na przepis pochodzi z tej strony.Szybkie do przygotowania, smaczne i bardzo efektownie prezentują się na stole.Aby otrzymać różowy kolor jabłka użyłam mojej" dyżurnej"buteleczki z likierem Alchermes, ale kiedyś chętnie wypróbuję inny sposób zabarwienia owoców.
Składniki:/na 12 szt/
2-3 jabłka½ szklanki likieru Alchermes1 łyżka soku z cytryny70 g masła/plus 30/200 g mąki80 g cukru/ plus 20/120-150 g jogurtu naturalnego2 jajka1 łyżeczka proszku do pieczeniacynamon/do smaku/krokant orzechowy, rodzynki/do posypania/WykonanieJabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki.Skropić sokiem z cytryny.Na patelni rozgrzać 30 g masła i 20 g cukru.Dodać likier i plasterki jabłek/partiami/.Na dość mocnym ogniu, ale bardzo krótko poddusić jabłka.Powinny zmienić kolor i lekko zmięknąć, uważać by je nie uszkodzić .Pozostawić do przestygnięcia.Nastawić piekarnik na 170 st.Jajka/ temp. pokojowa/ ubić z cukrem na puszystą masę.Dodać rozpuszczone zimne masło, jogurt ,mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać.Gotowe ciasto nakładać do papierowych foremek do 1/2 wysokości .Na wierzchu każdej babki nakładać plastry ostudzonych jabłek /ok 5 szt/tworząc kształt róży. Posypać delikatnie cynamonem, orzeszkami /dodałam także rodzynki ,ale po upieczeniu /i wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok.20 min.
