ßßß Cookit - przepis na Szarlotkowe babeczki

Szarlotkowe babeczki

nazwa

Wykonanie

Spotkanie w gronie przyjaciół, rodzinne przyjęcie, mała czarna i....... coś słodkiego również by się przydało.
Na dzisiejsze małe świętowanie w gronie koleżanek przygotowałam takie oto babeczki z jabłkowym nadzieniem w kształcie róż /pomysł na przepis pochodzi z tej strony.
Szybkie do przygotowania, smaczne i bardzo efektownie prezentują się na stole.
Aby otrzymać różowy kolor jabłka użyłam mojej" dyżurnej"buteleczki z likierem Alchermes, ale kiedyś chętnie wypróbuję inny sposób zabarwienia owoców.
Składniki:/na 12 szt/
2-3 jabłka
½ szklanki likieru Alchermes
1 łyżka soku z cytryny
70 g masła/plus 30/
200 g mąki
80 g cukru/ plus 20/
120-150 g jogurtu naturalnego
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cynamon/do smaku/
krokant orzechowy, rodzynki/do posypania/
Wykonanie
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki.
Skropić sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzać 30 g masła i 20 g cukru.
Dodać likier i plasterki jabłek/partiami/.
Na dość mocnym ogniu, ale bardzo krótko poddusić jabłka.
Powinny zmienić kolor i lekko zmięknąć, uważać by je nie uszkodzić .
Pozostawić do przestygnięcia.
Nastawić piekarnik na 170 st.
Jajka/ temp. pokojowa/ ubić z cukrem na puszystą masę.
Dodać rozpuszczone zimne masło, jogurt ,mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać.
Gotowe ciasto nakładać do papierowych foremek do 1/2 wysokości .
Na wierzchu każdej babki nakładać plastry ostudzonych jabłek /ok 5 szt/tworząc kształt róży. Posypać delikatnie cynamonem, orzeszkami /dodałam także rodzynki ,
ale po upieczeniu /i wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok.20 min.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/03/szarlotkowe-babeczki.html