Wykonanie

Spotkanie w gronie przyjaciół, rodzinne przyjęcie, mała czarna i....... coś słodkiego również by się przydało.Na dzisiejsze małe świętowanie w gronie koleżanek przygotowałam takie oto babeczki z
jabłkowym nadzieniem w kształcie róż /pomysł na przepis pochodzi z tej strony.Szybkie do przygotowania, smaczne i bardzo efektownie prezentują się na
stole.Aby otrzymać różowy kolor
jabłka użyłam mojej" dyżurnej"buteleczki z
likierem Alchermes, ale kiedyś chętnie wypróbuję inny sposób zabarwienia
owoców.

Składniki:/na 12 szt/

2-3
jabłka½ szklanki
likieru Alchermes1 łyżka
soku z cytryny70 g masła/plus 30/200 g
mąki80 g cukru/ plus 20/120-150 g
jogurtu naturalnego2
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczeniacynamon/do smaku/krokant
orzechowy, rodzynki/do posypania/Wykonanie
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki.Skropić
sokiem z cytryny.Na patelni rozgrzać 30 g
masła i 20 g
cukru.Dodać
likier i plasterki jabłek/partiami/.Na dość mocnym ogniu, ale bardzo krótko poddusić
jabłka.Powinny zmienić kolor i lekko zmięknąć, uważać by je nie uszkodzić .Pozostawić do przestygnięcia.Nastawić piekarnik na 170 st.Jajka/ temp. pokojowa/ ubić z
cukrem na puszystą masę.Dodać rozpuszczone zimne
masło,
jogurt ,
mąkę z
proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać.Gotowe ciasto nakładać do papierowych foremek do 1/2 wysokości .Na wierzchu każdej babki nakładać plastry ostudzonych
jabłek /ok 5 szt/tworząc kształt róży. Posypać delikatnie
cynamonem, orzeszkami /dodałam także
rodzynki ,ale po upieczeniu /i wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok.20 min.

