Wykonanie
Są ciasta niby zwyczajne, a jednak wyjątkowe. To ciasto z pewnością do nich należy. Nie sposób go zastąpić żadnym innym, jest proste w wykonaniu i bardzo efektowne. Smakuje tak pysznie, że trudno odmówić sobie dokładki. Kruche ciasto przekładane pieczonymi
jabłkami z
cynamonem komponuje się idealnie, tworząc niepowtarzalny smak.Jeśli nie znacie jeszcze tego ciasta, to gorąco zachęcam Was do wypróbowania.

Składniki:Ciasto:4 i 1/2 szklanki
mąki5 łyżek
cukru3
jajka1 kostka
masła2 łyżki kwaśnej
śmietany (można też dodać gęsty
jogurt naturalny)3 łyżeczki
proszku do pieczeniaNadzienie:2 i 1/2 kg.
jabłekcynamon

Etapy przygotowania:1. Ciasto:
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia i
cukrem. Dodajemy
jajka,
śmietanę i pokrojone w mniejsze kostki
masło. Wyrabiamy gładkie ciasto i dzielimy je na 3 równe części.2. Brytfannę o wymiarach 25×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nim dno blaszki. Ciasto pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach, do momentu, aż będzie zarumienione. W ten sam sposób pieczemy dwa pozostałe placki. Po upieczeniu odtawiamy do wystudzenia.3. Nadzienie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cieniutkie plasterki. Smażymy pod przykryciem do momentu, aż
jabłka się rozpuszczą i utworzy się mus. Aby
jabłka nie przywarły do dna wlewamy odrobinę
wody i co jakiś czas mieszamy.4. Na pierwszy kruchy spód wykładamy połowę nadzienia
jabłkowego, posypujemy
cynamonem i przykrywamy drugim plackiem, na który wykładamy resztę masy
jabłkowej. Całość przykrywamy ostatnim już
ciastem, posypujemy go
cukrem pudrem i ostawiamy w zimne miejsce do stężenia. Placek najlepiej smakuje następnego dnia i z każdym dniem staje się coraz lepsze…





Smacznego !!