ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik

Jabłecznik

nazwa

Wykonanie

Są ciasta niby zwyczajne, a jednak wyjątkowe. To ciasto z pewnością do nich należy. Nie sposób go zastąpić żadnym innym, jest proste w wykonaniu i bardzo efektowne. Smakuje tak pysznie, że trudno odmówić sobie dokładki. Kruche ciasto przekładane pieczonymi jabłkami z cynamonem komponuje się idealnie, tworząc niepowtarzalny smak.
Jeśli nie znacie jeszcze tego ciasta, to gorąco zachęcam Was do wypróbowania.
Składniki:
Ciasto:
4 i 1/2 szklanki mąki
5 łyżek cukru
3 jajka
1 kostka masła
2 łyżki kwaśnej śmietany (można też dodać gęsty jogurt naturalny)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
2 i 1/2 kg. jabłek
cynamon
Etapy przygotowania:
1. Ciasto: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy jajka, śmietanę i pokrojone w mniejsze kostki masło. Wyrabiamy gładkie ciasto i dzielimy je na 3 równe części.
2. Brytfannę o wymiarach 25×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nim dno blaszki. Ciasto pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach, do momentu, aż będzie zarumienione. W ten sam sposób pieczemy dwa pozostałe placki. Po upieczeniu odtawiamy do wystudzenia.
3. Nadzienie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cieniutkie plasterki. Smażymy pod przykryciem do momentu, aż jabłka się rozpuszczą i utworzy się mus. Aby jabłka nie przywarły do dna wlewamy odrobinę wody i co jakiś czas mieszamy.
4. Na pierwszy kruchy spód wykładamy połowę nadzienia jabłkowego, posypujemy cynamonem i przykrywamy drugim plackiem, na który wykładamy resztę masy jabłkowej. Całość przykrywamy ostatnim już ciastem, posypujemy go cukrem pudrem i ostawiamy w zimne miejsce do stężenia. Placek najlepiej smakuje następnego dnia i z każdym dniem staje się coraz lepsze…
Smacznego !!
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/ciasta/jablecznik