ßßß
Bardzo smaczne jesienno-zimowe ciasto.Żadnych wymyślnych składników, ani trudnych „procedur” dotyczących przygotowania.Pokroić, odmierzyć, wymieszać, upiec i… zajadać z apetytem :)Przepis wypatrzyłam na blogu Joli (przepis ze stycznia 2013), a oryginalnie pochodzi z bloga Bei . Obu Paniom dziękuję za polecenie tego przepisu :)
Tym przepisem żegnam się z Wami moi Drodzy na trochę ponad tydzień. Jedziemy z Rodziną na zimowy odpoczynek.Przez ten czas będę miała ograniczony dostęp do komputera i internetu, zatem proszę o Waszą wyrozumiałość. Nie na wszystkie pytania i komentarze będę mogła od razu odpowiedzieć :)PzdrAniado
Składniki: (tortownica o średnicy 22 cm)175 g miękkiego masła150 g cukru brzozowego3 jajka50 g mąki razowej pszennej/orkiszowej50 g białej mąki pszennej (u mnie luksusowa)1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu¼ łyżeczki zmielonych goździków100 g bardzo drobno zmielonych orzechów (u mnie włoskie)2 średniej wielkości jabłka + 2 łyżki soku z cytryny200 g mieszanki orzechów (użyłam orzechów włoskich, całych migdałów oraz migdałów pokrojonych w słupki)wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojowądodatkowo:masło do nasmarowania formypapier do pieczenia do wyłożenia formy
Wykonanie:Piekarnik nagrzać do 180°C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować cienko masłem.Jabłka obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę, skroipć sokiem z cytryny.Orzechy (200 g) lekko zgrilować na suchej patelni, wystudzić i poszatkować (niezbyt drobno).Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem i przyprawami.Masło utrzeć z cukrem i jednym jajkiem na jednolitą, puszystą masę (ok. 5 minut), a następnie – stale ucierając – dodawać po jednym jajku. Dodać mąkę z przyprawami i dokładnie wymieszać. Następnie dodać zmielone orzechy, połowę jabłek oraz połowę poszatkowanych orzechów i dokładnie wymieszać (nie miksować!).Przełożyć masę do wyłożonej papierem i nasmarowanej foremki. Wierzch ciasta posypać pozostałą połową jabłek i orzechów, lekko „wgnieść” je w ciasto.Piec około godzinę, następnie na kilka minut pozostawić w foremce, po czym wystudzić na kratce.Całkowicie wystudzone ciasto można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.Smacznego :)