Wykonanie

Bardzo smaczne jesienno-zimowe ciasto.Żadnych wymyślnych składników, ani trudnych „procedur” dotyczących przygotowania.Pokroić, odmierzyć, wymieszać, upiec i… zajadać z apetytem :)Przepis wypatrzyłam na blogu Joli (przepis ze stycznia 2013), a oryginalnie pochodzi z bloga Bei . Obu Paniom dziękuję za polecenie tego przepisu :)

Tym przepisem żegnam się z
Wami moi
Drodzy na trochę ponad tydzień. Jedziemy z Rodziną na zimowy odpoczynek.Przez ten czas
będę miała ograniczony dostęp do komputera i internetu, zatem proszę o Waszą wyrozumiałość. Nie na wszystkie pytania i komentarze
będę mogła od razu odpowiedzieć :)PzdrAniado

Składniki: (tortownica o średnicy 22 cm)175 g miękkiego
masła150 g
cukru brzozowego3
jajka50 g
mąki razowej pszennej/orkiszowej50 g białej
mąki pszennej (u mnie luksusowa)1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu¼ łyżeczki zmielonych
goździków100 g bardzo drobno zmielonych
orzechów (u mnie włoskie)2 średniej wielkości
jabłka + 2 łyżki
soku z cytryny200 g mieszanki
orzechów (użyłam
orzechów włoskich, całych
migdałów oraz
migdałów pokrojonych w słupki)wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojowądodatkowo:
masło do nasmarowania formypapier do pieczenia do wyłożenia formy

Wykonanie:Piekarnik nagrzać do 180°C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować cienko
masłem.
Jabłka obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę, skroipć
sokiem z cytryny.
Orzechy (200 g) lekko zgrilować na suchej patelni, wystudzić i poszatkować (niezbyt drobno).Oba rodzaje
mąki wymieszać z proszkiem i
przyprawami.
Masło utrzeć z
cukrem i jednym
jajkiem na jednolitą, puszystą masę (ok. 5 minut), a następnie – stale ucierając – dodawać po jednym
jajku. Dodać
mąkę z
przyprawami i dokładnie wymieszać. Następnie dodać zmielone
orzechy, połowę
jabłek oraz połowę poszatkowanych
orzechów i dokładnie wymieszać (nie miksować!).Przełożyć masę do wyłożonej papierem i nasmarowanej foremki. Wierzch ciasta posypać pozostałą połową
jabłek i
orzechów, lekko „wgnieść” je w ciasto.Piec około godzinę, następnie na kilka minut pozostawić w foremce, po czym wystudzić na kratce.Całkowicie wystudzone ciasto można delikatnie oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :)