Wykonanie
Coraz bliża jesień...
pora roku, za którą specjalnie nie przepadam. Jesień to jednak także bogactwo wśród
jabłek, a jak
jabłka to... szarlotka! Przygotowałam dla Was przepis na bardzo prostą i jednocześnie przepyszną szarlotkę. Jeśli skorzystacie z przepisu to wyślijcie mi zdjęcia Waszych wypieków, a dodam je do galerii czytelników na fanpagu .Tutaj spis przepisów na szarlotki .
3 szklanki
mąki pszennej200 g
masła2
jajka3 łyżki
cukru1 kg
jabłek papierówekpłaska łyżeczka
cynamonu3 łyżki
cukrucukier puder do posypaniaświeża
miętaMąkę wymieszać z kawałkami zimnego
masła - posiekać całość nożem, aby
masło weszło w
mąkę.Dodać
jajka i
cukier - zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, które włożyć w woreczki, a
potem do zamrażalnika na 30 minut.W tym czasie obrać
jabłka ze skórki i pozbawić je gniazd nasiennych, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Do rondla przełożyć
jabłka i dodać
cukier - gotować całość razem, co chwilę mieszając około 5-10 minut aż
jabłka zmienią kolor, wtedy dodać
cynamon i jeszcze chwileczkę mieszać, a
potem zdjąć z ognia.Prostokątną blaszkę 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Pierwszą część ciasta rozwałkować na kształt blaszki i wyłożyć nią dno formy.Na to wyłożyć mus z jabłuszek.Kolejną porcję ciasta rozwałkować na większy kawałek, który pokroić na dłuższe paski, które posłużą za kratkę na wierzch ciasta.Przykryć jabłuszka paskami ciasta.Piec w temp. 180 st.C. przez godzinę.Podawać posypane
cukrem pudrem z
miętą lub
lodami.