Wykonanie
A teraz czas na przepis na tartę rustykalną. Ciasto, które zawsze się udaję i jest bardzo proste w przygotowaniu. To idealny poczęstunek na studenckie pogaduchy przy
kawie lub przy aromatycznej, jesiennej herbacie :)Koszt: ok.8złCzas: samo przygotowanie- 20 min, czas oczekiwania- ok. 90 min.
Ciasto :
250g
mąki pszennej150g zimnego, posiekanego
masła3 łyżki
cukru pudrujajkoNadzienie:3-4
jabłkacynamoncukier*
dżem morelowy1. Do miski wsypujemy
mąkę,
cukier, szczyptę
soli,
żółtko oraz posiekane na kawałki
masło. Wyrabiamy i formułujemy ciasto w kulkę, aż do momentu kiedy stanie się miękkie (nie może być ani zbyt suche ani zbyt klejące). Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 min.2. W tym czasie przygotowujemy nadzienie, czyli kroimy
jabłka na plastry, posypujemy je 4 łyżkami
cukru i połowę łyżeczki
cynamonu.3. Wyjmujemy schłodzone ciasto i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na grubość około pół centymetra. Po bokach zostawiamy kilka centymetrów marginesu.4. Przenosimy na blachę, układamy kawałki
jabłek i posypujemy
cukrem, po czym wywijamy brzegi i smarujemy z wierzchu
białkiem uprzednio rozbełtanym.5. Ciasto wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40-45min. Gotowe powinno uzyskać złotawy kolor.Do tarty z
jabłkiem idealnie wkomponowuję się
dżem morelowy, którym smarujemy jeszcze ciepłe
jabłka.