Wykonanie
Wpadłam ostatnio na pomysł, by zamiast tradycyjnej rolady z masą
jabłkową zrobić taką troszkę inna, czyli mówiąc inaczej: z braku chęci wrzuciłam pokrojone w kostkę
jabłka na blaszkę i zalałam
ciastem biszkoptowym. Ot i cała filozofia, za to smaczna niesłychanie :)
Składniki:4
jajka8 łyżek
cukru2 łyżki
mąki pszennej4
jabłka pokrojone w kostkę2 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
cynamonyWykonanie:
Białka ubijam na sztywna pianę dodaję po dwie łyżki
cukru i po jednym
żółtku.
Mąkę przesiewam i delikatnie łącze z masą jajeczną.Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, posypuję
cukrem pudrem wymieszanym z
cynamonem, na posypce układam pokrojone w kostkę
jabłka, całość zalewam
ciastem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 min. Gorące wyjmuję, przekładam na deskę przykrytą ściereczką
jabłkami do góry i za pomocą ściereczki, jeszcze gorące zwijam w roladę. Odstawiam by wystygła.