Wykonanie

*Już są! Najbardziej wyczekiwane przeze mnie kulinarne oznaki wiosny :) W tym tygodniu bowiem po raz pierwszy na targu pojawiły się tutejsze
szparagi i
rabarbar, w związku z czym w środę zakupiłam po półtora kilograma każdego z nich ;) Wszak trzeba się nimi nacieszyć! Szczególnie
szparagami, gdyż sezon na nie jest zdecydowanie zbyt krótki.Zanim jednak będzie o szparagach, najpierw zagości tu dziś
rabarbar .Jego pojawienie się na straganach, to znak, że i
truskawki i
maliny są już blisko, coraz bliżej ;) Uwielbiam połączenie
rabarbaru i
truskawek – w deserach, musach, ciastach, konfiturach… Zanim jednak będzie nam dane znów posmakować tego duetu – kwietniowy
rabarbar w wersji
solo.*

*Najczęściej piekę z nim ciasta lub wszelakie crumble . I o ile za surowym
rabarbarem zbytnio nie przepadam, to zapiekany pod kruszonką
mogę jeść bez końca. Tym bardziej, że dzięki crumble możemy naprawdę nacieszyć się smakiem samych
owoców, a o to przecież w sezonie chodzi najbardziej. Oto więc dzisiejsza wersja : z aromatyczną,
cytrynowo-
pomarańczową nutą, z dodatkiem
Grand Marnier i z
migdałową kruszonką .
Alkohol możemy oczywiście pominąć lub zastąpić
sokiem z
pomarańczy, a zamiast
cukru możemy użyć
miodu lub
syropu z agawy (wersja z
syropem z agawy wyjątkowo mi smakowała).
Trzcinowy cukier muscovado również tutaj pasuje, dodaje bowiem całości lekko karmelowego posmaku. Crumble świetnie smakuje sam jak i w towarzystwie gałki ulubinych
lodów czy crème fraîche.*

ok. 700-800 g
rabarbarucukier do smaku (lub
miód /
syrop z agawy)*otarta skórka z 1
cytrynyotarta skórka z 1
pomarańczy2-3 łyżki
Grand Marnier1 łyżka stopionego
masła (można pominąć)* u mnie ok. 5-6 łyżek
cukru muscovado lub ok. 3 łyżki
miodu /
syropu z agawy60 g zimnego
masła60 g
cukru40 g
mąki30 g drobno zmielonych
midałówziarna z 1
laski wanilii (lub
cukier waniliowy)Piekarnik rozgrzać do 180°.
Rabarbar umyć i pokroić; wymieszać go z
cukrem (lub
miodem /
syropem z agawy) i otartymi skórkami.Przygotować kruszonkę : wszystkie składniki dokładnie ‘posiekać’ lub rozetrzeć palcami aż powstanie kruszonka.
Rabarbar przełożyć do wysmarowanego
masłem żaroodpornego naczynia, polać roztopionym
masłem i
Grand Marnier, posypać kruszonką i piec ok. 25 minut.*

Do kruszonki możemy użyć również
cukru muscovado;
doda on lekko karmelowego posmakuoraz bardziej intensywnego koloru.*Polecam Wam również crumble z ‘duńską’ kruszonką z dodatkiem
płatków owsianych, o którym wspominałam tutaj – klik .** * *A w zakładkach ‚rabarbar’ – klik oraz ‚szparagi – klik : pozostałe przepisy prezentowane już na blogu.*

*Pozdrawiam serdecznie !*