Wykonanie
Jak
pisałam w poprzednim
poście, za sprawą ostatnich zakupów w weekend było bardzo
rabarbarowo :) Z
rabarbarem najczęściej piekę ciasta, często z jednego z ‘najzwyklejszych’ domowych przepisów. Jednak od czasu pewnych wiosennych wakacji w Danii robię również crumble z
rabarbarem, gdyż bardzo mi tam posmakował. Kruszonka ‘duńska’ jest często robiona z dodatkiem
płatków owsianych co
daje dodatkowy, nieco odmienny od tradycyjnego smak. Danie to jest takie jak lubię czyli : łatwe, szybkie i smaczne. O każdej
porze roku można zrobić je z innym
owocem (uwielbiam z
malinami!), dziś jednak – rzecz jasna – przepis z
rabarbarem :*
Wiosenny crumble z
rabarbarem w oryginalnym przepisie proporcje są następujące :150 g zimnego
masła (
daję mniej)100 g
płatków owsianych100 g
mąki (u mnie orkiszowa)100 g
cukru (ja
daję trzcinowy)1 łyżeczka
proszku do pieczenia (nie dodaję)
rabarbar3-4 łyżki
cukru (u mnie trzcinowy)ok. 1/2 łyżki
mąki ziemniaczanej*ewentualnie
cynamon, szczypta
imbiru lub
cukier waniliowy*tym razem, zamiast
mąki ziemniaczanej dodałam zmielonych migdałow, efekt końcowy bardzo pozytywny ;)Z podanych składników zrobić kruszonkę (najlepiej siekając), dodając ewentualny
proszek do pieczenia pod koniec wyrabiania. Umyty i osuszony
rabarbar pokroić na małe kawałki (jeśli jest
młody, nie trzeba łodyżek obierać) i wymieszać go z
cukrem i
mąką (
mąka lekko wciągnie nadmiar soku), dodać odrobinę
cynamonu lub
imbiru, jeśli lubicie. Spód formy / naczynia do zapiekania wysmarować tłuszczem i ułożyć
rabarbar, następnie posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180° na ok. 20-30 minut.Najlepiej smakuje jeszcze ciepły / letni z gałką
lodów waniliowych lub kleksem crème fraîche; jest delikatny i soczysty. Gorąco polecam!*
Jak
pisałam wcześniej, tego typu crumble można co sezon robić z innymi
owocami : latem np. z
malinami (można je posypać pokruszonym marcepanem), a jesienią z
jabłkami,
rodzynkami i
orzechami . Zapraszam więc do ‘crumblowej’ zabawy, gdyż jest to świetny pomysł na szybki, w miarę zdrowy i przyjazny dla naszej figury deser ;)Pozdrawiam serdecznie !*