Wykonanie
Rabarbarowych przepisow ciag dalszy :) Dziś, jak w piosence, najłatwiejsze ciasto w świecie :) Takie ciasto robiło się u mnie w domu dość często, z różnymi sezonowymi
owocami. Jest to dla mnie tak banalny przepis, że byłam trochę zdziwiona gdy w tutejszej pracy natychmiast mnie o niego poproszono, wyjadając ciasto co do ostatniego okruszka ;) Ale proste rzeczy są przecież często najlepsze. Z czasem lekko zmodyfikowałam przepis zastępując zwykły
cukier – trzcinowym, a
mąkę pszenną – orkiszową. Nam taka wersja bardzo smakuje, ale możecie oczywiście użyć tradycyjnych składników. To, co jeszcze w przepisie mamy zmieniłam, to dodatek kruszonki, którą od pewnego czasu robie z przepisu Bajaderki (umieszczam na blogu za jej zgodą), jest naprawdę przepyszna!Przepis oryginalny jest na dużą blachę, więc często robię z mniejszej porcji; często robię też część ciasta w małych foremkach (moi ‘stali czytelnicy’ już się pewnie zorientowali, że lubie takie małe, indywidualne porcje ;)). Może więc i Wam przyda się przepis na takie szybkie i nieskomplikowane ciasto z
owocami ?*
175 g pokrojonego
rabarbaru175 g pokrojonych
jabłek3
jajka200 g
cukru trzcinowego (szklanka 250 ml)190 g stopionego
masła260 g
mąki (niepełne 2 szklanki – 470 ml) – u mnie orkiszowa1 1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowy,
imbir lub
cynamonoryginalne proporcje to :4
jajkaszklanka
cukru2,5 szklanki
mąkikostka stopionego
masła1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaKruszonka Bajaderki :180 g
mąki100 g
cukru1 mały
cukier waniliowy1/2 kostki mocno rozgrzanego, roztopionego
masła1/4 łyzeczki
cynamonuPrzygotować kruszonkę –
mąkę wymieszać z
cukrem,
cukrem waniliowym i
cynamonem, zalać gorącym, roztopionym
masłem i dobrze wszystkie składniki połączyć.
Jajka ubić z
cukrem.
Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać do ubitych
jajek, wlać stopione
masło i dobrze wszystko wymieszać. Wlać ciasto do natłuszczonej lub wyłożonej papierem foremki.
Rabarbar i
jabłka wymieszać z 2 łyżkami
brązowego cukru (ja dodaję również odrobinę
imbiru lub
cynamonu) i równomiernie nałożyć na ciasto, lekko ‘wcisnąć’
owoce w ciasto. Następnie posypać przygotowaną kruszonką.Piec w temperaturze 180° około 35-40 minut (jeśli warstwa ciasta jest dosyć cienka; w przeciwnym razie piec aż do suchego patyczka).Ciasto to robię z różnymi
owocami, latem mieszanka
rabarbar –
truskawki jest przepyszna! (ta najbardziej smakowała w pracy ;) ) a jesienią oczywiście z
jabłkami i duuuzą ilością
cynamonu :)Pozdrawiam serdecznie !*