Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor zjedz_mnie
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweŚrednia ocena potrawyOceń przepis (10 głosów)2 szklanki
mąki2
jajka3 czubate łyżki
cukru +
cukier trzcinowy do posypania3 batony Mars0.75 szklanki
kefiru10 dag
masła1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru waniliowego3
jabłkakawałek świeżego
imbirucynamonszczypta
soliMarsowe muffiny z
jabłkami - sposób przygotowania:
Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić w niedużą kostkę i uprażyć, dodając
cynamon i starty na tarce świeży
imbir.
Masło rozpuść w małym garnku, a
jajka w całości roztrzepać z
kefirem. Do miski przesiać
mąkę i wymieszać z suchymi składnikami:
cukrem,
cukrem waniliowym,
proszkiem do pieczenia i
solą. Wymieszać. Wlać przestudzone
masło,
jajka z
kefirem i wymieszać ciasto (ręcznie) szybkim ruchem. Nie musi być super gładkie. Małe grudki mogą zostać. Dodać ostudzone uprażone
jabłka oraz pokrojone w kostkę marsy. Wymieszać.Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy na muffiny, do 2/3 wysokości (sporo urosną) wysmarowanej
masłem lub wyłożonej papilotkami.Posypać
cukrem trzcinowym. Piec w 210 stopniach C około 25 minut. Po wyjęciu zostawić muffiny do ostygnięcia.
Jedną z największych zalet muffinów jest to, że można zrobić je na co najmniej tysiąc sposobów. Autorką przepisu na marsowe muffiny z
jabłkami jest Zjedz_mnie, która ma niezwykłą kulinarną wyobraźnię. Na Ugotuj.to możecie znaleźć wiele przepisów jej autorstwa. Ten przepis zauroczył nas swoją